Elit hentbol sporcularının spor hukuku bilgi düzeylerinin incelenmesi
An investigation about handball players? legal information level
- Tez No: 260845
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERDAR ELER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Spor, Sporcu, Spor Hukuku, Bilgi Düzeyi, sport, sportsman, sports law, information level
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu çalışmanın amacı; Türkiye Hentbol Federasyonuna bağlı SüperLiginde Elit Düzeyde oynayan Bay ve Bayan sporcuların spora ilişkin hukukibilgi düzeylerin belirlenmesidir.Bu amaçla ilgili literatür incelenerek araştırmaya ilişkin bilgilere yerverilmeye çalışılmıştır. Araştırma kapsamında Hentbol Süper Lig'inde oynayanElit Bay ve Bayan sporculara bir anket uygulanmıştır. Anketten elde edilenbulgularla araştırmanın problemine çözüm aranmıştır.Araştırmanın evrenini Türkiye Hentbol Federasyonuna Bağlı Süper LigBay ve Bayan sporcular oluşturmaktadır. Örneklemini ise Süper Lig'de oynayan200 sporcu arasından tesadüfi yöntemle seçilmiş 110 sporcudan oluşmuştur.Toplanan anketlerde verilerin işlenmesi bilgisayar vasıtasıyla gerçekleştirilmiştir.Anketlerin verilerin çözümlenmesinde istatistikçilerinde görüşlerialınarak, frekans ve yüzde dağılımı bulunmuş, ayrıca sporcuların görüşlerinindeğerlendirilmesinde t-testi ve Anova testleri kullanılmış, 3'lü likert ölçeğine göredeğerlendirilmiştir. Anketteki verilerin değerlendirilmesinde SPSS 10.0 istatistikprogramı kullanılmıştır.Sonuç; Türkiye Hentbol Süper Lig'lerinde oynayan bay ve bayan elitsporcuların, spora ilişkin hukuksal yaklaşımlarının ve bilgi düzeylerinin yeterliolmadığı, bu yetersizliğinde spor yaşamlarında bir eksiklik olduklarını vesorunlarla karşılaştıkları belirlenmiştir. Spor yaşantıları içerisinde hukuksalyardım almaları gerektiğini, menajer ve avukatlarının olması ve sporyaşantılarının daha profesyonel bir sistem içerisinde geçirmeleri gerektiğinikanaatine varılmıştır.Buna göre; sporcuların spor hukukuna, spor yaşantıları içerisinde yervermeleri ve eğitim hayatlarında ise spor hukukunun önemine inanarak bu konuüzerine araştırmalar yapmaları gerekmektedir. Sporla ilgili hukuksal bir yardımihtiyaçları olduğu zaman, hukukçulardan değil spor hukukçular tarafındanbilgilendirilmelidirler.Dünya sporunda büyük önem yer teşkil eden spor hukukunun ülkemizdede en üst yönetimden sporcusuna kadar önemi bilinmelidir. Bu konuda uzmanlıkalanları oluşturulmalı ve eğitimli spor hukukçuları yetiştirilmelidir.Sporcularımızın ise bu konuda kendilerini geliştirmeleri ve eksikliliklerinigidermeliler.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to identify men and women sportsmen?s legalinformation levels who play for the Turkey Handball Federation.With this aim; the relevant literature was consulted and the informationfound was considered to inform the current research. In the scope of theresearch, a questionnaire has been administered to the men and womensprtsmen who are playing for Handball Super League. The solution of theproblems investigated with with this research have been examined in terms ofthe findings of the questionnaires.Turkey Handball Super LEague men and women sportsmen form thepopulation of the research. 110 sportsmen selected randomly out of the 200sportsmen laying fort he Super LEague.The data of the questionnaires was processed by use of acomputer.during the analysis of the data from the questionnaires, the opnions ofthe statistics experts have been taken. The frequency and percentage spreadshave been found and t-test anda nova tests have been used to evaluate theopinions of the sportsmen and scored according to the three score Likert scale.The data of the questionnaires were evauated using the SPSS 10.0 statisticsprogramme.In conclusion, it was found that the Turkey Handball Super League menand women players have a lack of sports law information and this causes someproblems in their sports life. It was seen that a Professional help is necessaryfor the players and they need to have managers and lawyers.In the light of the findings, it is possible to conclude that thesportsmen have to believe that the sports law is important in their sports life andmake researches in this subject.In addition whenever they need a legal help, they need to getinformation from the sports law lawyers.