Bazı 3(2H)-piridazinon türevlerinin sentezi ve biyolojik aktivitelerinin incelenmesi
Synthesis of same 3(2H)-pyridazinone derivatives and investigated biological activities
  1. Tez No: 260846
  2. Yazar: YASEMİN ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. FETHİ ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: 3(2H)-Piridazinon, Mannich bazları, Siklooksijenaz enzimleri, 3(2H)-Pyridazinone, Mannich bases, Cyclooxygenase enzymes
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
Yapılan bu çalışmada 12 adet yeni 2-[[4-(Sübstitüe-fenil/benzil)-1-piperazinil]metil]-6-(4-metilfenil/fenil)-3(2H)-piridazinon türevi bileşik sentezlenmiştir.Sentezi yapılan bileşiklerin, yapıları elementel analiz, IR ve 1H-NMR spektrumları ile aydınlatılmıştır.Sentezlenen bileşiklerin COX-1 ve COX-2 enzimi üzerine inhibitör etkilerinin tayini COX-1 ve COX-2 in-vitro Peroksidaz Ölçüm Yöntemi kullanılarak yapılmıştır. COX-1 referans inhibitörü olarak SC-560 kullanılırken COX-2 referans inhibitörü olarak NS-398 kullanılmıştır. Bileşik 4'ün hem COX-1 hem de COX-2 inhibisyonu gösterdiği, bileşik 1, 6, 7 ve 9'un sadece COX-1 inhibisyonu gösterdiği, ancak, bileşik 3, 11 ve 12'nin ise sadece COX-2 inhibisyonu gösterdiği belirlenmiştir. Bileşik 2, 5, 8 ve 10'un ise anlamlı COX-1 veya COX-2 inhibisyon değerleri vermediği gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, twelve 2-[[4-(Substitue-phenyl/benzyll)-1-piperazinyl]methyl]-6-(4-methylphenyl/phenyl)-3(2H)-pyridazinone derivatives were synthesized.The structures of these new pyridazinone derivatives were elucidated by their elementary analysis, IR and 1H-NMR spectral data.The inhibitory activity of synthesized compunds on COX-1 and COX-2 enzymes was investigated by COX-1 and COX-2 in-vitro Peroxidase Measuring Test using SC-560 and NS-398 as reference inhibitors for COX-1 and COX-2 enzymes respectively. It has been found that compund 4 has exhibited both COX-1 and COX-2 inhibitory activitities, compunds 1, 6, 7 and 9 have exhibited only COX-1 inhibitory activity, but compunds 3, 11, 12 have shown only COX-2 inhibition. By the way compounds 2, 5, 8 and 10 have shown irrelevent inhibitory activity level for COX-1 and COX-2 inhibition.