Tunçbilek ve Soma Termik Santrallerinde çalışan işçilerde iş kazaları ve meslek hastalıkları görülme sıklığı ve ilşkili etmenler
Incidence of occupational accidents and disease in thermal power plant
- Tez No: 260858
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA N. İLHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Termik Santral, Meslek Hastalığı, İş Kazası, İş Güvenliği, Thermal Plant, Occupational Disease, Occupational Accident, Occupational Safety
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu araştırmanın amacı, Soma/Manisa ve Tunçbilek/Kütahya Termik Santrallerindeki iş kazaları ve meslek hastalıkları görülme sıklığını belirlemektir. Araştırma sırasında 2009 Haziran-Ağustos ayları arasındaki iş kazaları ve meslek hastalığına yakalanma sıklığı sorgulanmıştır.Araştırma için anket formu kullanılmış ve istatistiksel analiz için SPSS yazılımından yararlanılmıştır.Çalışanların tamamı erkektir. İşçilerin yaş ortalaması 44.6±8`dir. Çalışanların %56,9'u Teknik / Meslek lisesi mezunudur.Araştırma sonucuna göre çalışanların %81,6'sı vardiya sistemi ile çalıştıklarını, %65,3'ü şu an çalıştıkları işten memnun olduklarını, %71,9'u işyerindeki çalışma koşullarından memnun olduklarını, %96,5'i işe başlarken sağlık raporu aldıklarını, %77,7'si işe başlarken iş sağlığı ve güvenliği eğitimi aldıklarını, %73,0'ı ilk yardım eğitimi aldıklarını, %8,7'si işe bağlarken eğitim aldıklarını, %66,7'si işveren tarafından iş ile ilgili eğitim verildiğini, %81,9'ü makine koruyucusunun olduğunu, %84,6'sı kişisel koruyucu kullandıklarını,%33,7'si iş kazası riski için eğitim almış oldukları, %3,2 `sinin meslek hastalığı tanısı aldığını ve %6'sı iş kazası geçirdiğini belirtmişlerdir.Sonuç olarak Santral işçilerinin iş sağlığı eğitimlerinden yararlandıkları ve işçilerin büyük çoğunluğunun bir iş kazası veya meslek hastalığı geçirmediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the incidence of occupational accidents and disease in Soma / Manisa and Tunçbilek / Kütahya thermal power plant. During the research the incidence of occupational accidents and catching a disease during the months between June to August 2009 is queried.For the research a questionnaire is used which was consist of 73 questions and SPSS software was used for the statistical analysis.All the employees were men. 56.9% of them was graduated in Technical High School and average age was 44.58 ± 8According to results of research 81.6 % was working as a shift working 65.3% was satisfied with their job, 71.9% was satisfied with their working conditions, 96.5% was received health report when they begun the work, 77.7% was trained occupational health and safety, 73.0% was trained about first aid, 38.5% was trained when their position was changed, 8.7% was trained when they had begun their position, 66.7% was trained by employer about their position, 81.9% had machine protector, 84.6% was used personel protector, 33.7% was trained about occupational accident risk, 3.2% had received occupational diseases, 6% had had occupational accident was declaredAs a result, the Power Plant workers had utilized from occupational health training and most of them hadn?t gotten an occupational accident or occupational disease.