Yerel yönetimlerin sunduğu spor hizmetlerinde hizmet kalitesi (Ankara ili örneği)
Presented at the sports service of local administration service quality (Ankara province, sample)
  1. Tez No: 260857
  2. Yazar: AYŞE ASLI YÜZGENÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMA ALAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Yerel Yönetimler, Toplam Kalite Yönetimi, Hizmet Kalitesi, Spor, Local Governing Bodies, Total Quality Management, Service Quality, Sports Activities
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Spor Yönetim Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu araştırmanın amacı, yerel yönetimlerin sunduğu spor hizmetlerinin hizmet kalitesini ve katılımcıların demografik bilgileriyle hizmet kalitesi arasında farklılık olup olmadığını belirlemektir. Araştırmanın katılımcıları, Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne ait altı Gençlik merkezi ve dört Aile Yaşam ve Gençlik Merkezi Gençlik Kulüplerinin spor faaliyetlerine katılan üyelerinden oluşan toplam 552 (253 kadın ve 299 erkek) kişidir.Ölçüm aracı olarak, Gürbüz, Koçak ve Lam (2005) tarafından geçerliliği ve güvenirliği Türkiye için yapılmış olan, Hizmet Kalitesi Değerlendirme Ölçeği (Service Qualıty Assessment Scale; Lam (2000)) kullanılmıştır. Verilerin analizinde; katılımcıların demografik özelliklerinin hizmet kalitesi memnuniyet değerlerinde anlamlı bir farklılığa yol açıp açmadığının incelenmesi için Çok Yönlü Varyans Analizi (MANOVA Testi) uygulanmıştır.Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre, katılımcıların cinsiyeti; sadece ?soyunma odaları? alt boyutunda, medeni durumları; ?çalışanlar?, ?tesis? ve ?program? alt boyutlarında, eğitim düzeyleri; sadece ?çalışan? alt boyutunda, gelir düzeyleri; sadece ?çalışan? alt boyutunda, ulaşım süreleri; sadece ?soyunma odaları? alt boyutunda, üye oldukları Gençlik Merkezleri ise; her alt boyutta da hizmet kalitesi algı düzeylerinde farklılık göstermiştir. Ayrıca, katılımcıların Gençlik Merkezlerine üye olma süreleri ve Gençlik Merkezlerini kullanım sıklıkları hizmet kalitesi algı düzeylerinde bir farklılık göstermemiştir.Sonuç olarak ifade etmek gerekirse; Gençlik Merkezleri üyelerinin HKDÖ puanları göz önüne alındığında: araştırmaya katılanların bu merkezlere ilişkin hizmet kalitesi algıları olumludur, yani üyeler memnundurlar. Üyelerin düşük hizmet kalitesi algıları yalnızca bazı Gençlik Merkezleri'nin (Altındağ+Gençlik Parkı) çalışan ve program alt boyutlarındadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research was to determine presented by local management service quality of sports services and with demographic factors participants? between service quality whether differences exist. Participants of the study constituted of 552 (253 female, and 299 male) person who are attending to sport and fitness activity of eight Youth center belongs to Ankara Metropolitan Municipality.Measurements as a tool was used Service Qualıty Assessment Scale that have been made the validity and reliability for Turkey by Gurbuz. Kocak and Lam(2005). In the statistical analysis, descriptive statistics was used to identify participants? demographic profiles and to investigate distribution of mean of the participants? difference scores (service quality satisfaction scores) Inferential Statistics (MANOVA: Multivariate Analysis of Variance test.According to results obtained from research showed difference levels of service quality perceptions for the sub-dimension only ?changing room? participants? gender, for sub-dimensions ?employees?, ?facility? and ?program? marital status, for the sub-dimension only ?employee? education levels, for the sub-dimension only ?employee? income levels, for the sub-dimension just ?changing room? transport time, also for every sub-dimensions Youth Centers that join participants?. Participants was?nt show difference levels service quality perceptions for become times a member of the Youth Centers and frequency of use of Youth Centers.If the result need to be expressed as; SQAS(Service Quality Assesment Scale) scores considering of members of the Youth Center: research participants in these centers is a positive perception of service quality, that members are satisfied. Lower service quality perceptions of the members, only some Youth Centers (Altındağ+Youth Park), sub-dimension of employees and the program.