Dünya askeri pentatlon şampiyonasına katılan erkek sporcuların yaşadıkları sakatlıklar ve sakatlığa bağlı kaygı düzeylerinin incelenmesi
Examination of injury and the association between injury and injury anxiety among male pentathletes participated in world military pentathlon championship
  1. Tez No: 260870
  2. Yazar: RECEP ÖZDER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET KOÇAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Spor, Psychology, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Askeri pentatlon, spor sakatlığı, kaygı, sporda sakatlık kaygısı, Military pentathlon, sport injury, anxiety, sport injury anxiety
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antrenman ve Hareket Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Araştırmanın amacı pentatlon sporcularının yaralanma ve yaralanmayla ilgili endişelerini araştırıp açıklığa kavuşturmak ve bu alanda yapılacak olan çalışmalara katkıda bulunmaktır.Bu çalışmanın örneklem grubunu 2009 yılı Dünya Ordular arası Askeri Pentatlon Şampiyonasına katılan 70 erkek sporcu oluşturmuştur. Demografik sorular yöneltilerek yaş, kilo ve boy değerlendirmesi yapılmıştır. Beş madde başlığı altında pentatlon deneyimi ve performans düzeyleri incelenmiştir.Çalışmada, Cassidy tarafından daha önce geçerliği ve güvenirliği tespit edilmiş olan Sporda Sakatlanma Kaygısı Ölçeği (SIAS) kullanılmıştır.Veriler, Sosyal Bilimler İstatistik Paketi (SPSS) 16. Versiyonu kullanılarak analiz edilmiştir.Araştırma sonucunda ana hatlarıyla Askeri pentatlon sporcularının vücutlarının alt bölgelerinde ki sakatlık risklerine her zaman hazırlıklı olmaları gerektiği ve özellikle aşırı kullanmaya dayalı sakatlıklara dikkat edilmesi gerektiği vurgulanmıştır.Sporcular özellikle hedef müsabakadan önceki 1-3 aylık dönemde sakatlıklara karşı dikkatli olmaları gerekmektedir.Aynı zamanda pentatlon sporcuların sakatlandıkları zaman en fazla atletik yeteneklerini kaybetme kaygısı taşıdıkları sonucuna ulaşılmıştır. Tekrar sakatlanma kaygısı da yine sporcuların duyduğu önemli kaygılardandır.Askeri pentatlonda sakatlık kaygısının sakatlığın şiddeti ve yaşanan sakatlıkların sayısıyla ilişkili olduğu da tespit edilen önemli sonuçlardandır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to examine and describe Sport Injury and Sport Injury Anxiety associated with injury among Military Pentathletes and help future studies about this subject.The experiment group used in this study were 70 male pentathletes who participated in 2009 Military Pentathlon World Championship.Demographic questions were asked to examine age, weight and height variables of athletes.Pentathlon experience and performance levels were examined with via five items.Sport Injury Appraisal Scale(SIAS) developed by Cassidy was used in this study. Data were analyzed using the Statistical Package for Social Sciences(SPSS), version 16.Results of this study implies that military pentathletes should always be ready for the risk of injury of lower body parts and especially overuse injuries must be taken care of by pentathletes.Pentathletes should especially be careful for injuries in periods 1-3 months before the main competition of the year.Also it was found that `?anxiety of losing athletic potential?? has the highest anxiety level among pentathletes. Anxiety of reinjury is another important anxiety subscale for pentathletes. The fact that injury anxiety in military pentathlon is related with injury severity and number of previous injuries is another important result of this study.