Fonksiyonel dispepsi tedavisinde kullanılan fitoterapötikler
Phytotherapeutics have been used in the treatment of functional dyspepsia
  1. Tez No: 260876
  2. Yazar: HANİFE AYKUT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURGÜN ERDEMOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Dispepsi, fitoterapi, fonksiyonel dispepside fitoterapi, Dyspepsia, phytotherapy, phytotherapy for functional dyspepsia
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fitoterapi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
Fonksiyonel dispepsi tüm dünyada yaygın olarak görülen bir rahatsızlık olmasına rağmen, günümüzde tedavisi tam olarak bulunamamıştır. Bu yüzden tüm dünyada tedavi amacıyla alternatif ve destek tedavi yöntemleri aranmakta ve geliştirilmektedir.Mentha x piperita, Cynara scolymus, Zingiber officinale, Asparagus racemosus, Curcuma longa, Foeniculum vulgare, Chelidonium majus, Gentiana lutea, Carum carvi, Artemisia absinthium, Taraxacum officinale fonksiyonel dispepsi tedavisinde tek başlarına kullanıldıklarında etkili oldukları gösterilmiş bitkilerdir. Ayrıca STW 5 (Iberogast®), Ierobina®, Enteroplant®, Lomatol® ve M. piperita-Z. officinale karışımı da fonksiyonel dispepsi tedavisinde etkili kombine fitoterapötikler olarak kabul görmektedirler. Yüzyıllardır kullanılmalarıyla elde edilen veriler ve bunu destekleyen deneysel ve klinik çalışmalarla, etkinlikleri gösterilmiş bitkileri içeren kombine preparatlar geleneksel Çin tıbbında da fonksiyonel dispepsinin tedavisinde etkin bir şekilde kullanılmaktadır.Bitkisel ilaçlar gerek tek başlarına gerekse karışım halinde, fonksiyonel dispepsinin tedavisinde deneysel ve klinik çalışmalarla oldukça başarılı etkinliğe sahip bulunmuşlardır. Sağlanan etkinin bilinen ilaçlara oranla daha yüksek ve yan etkilerinin daha düşük olması, güvenlik profillerinin yüksek oluşu, maliyetlerinin düşük olması, hastalar tarafından tolerabilitesinin çok iyi olarak değerlendirilmesi ve uzun yıllardır kullanılıyor olmaları nedeniyle fonksiyonel dispepsinin tedavisinde bir umut kaynağı olarak görülmekte ve değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
Altough functional dyspepsia is a worldwide common disease, there is no complete treatment yet. Thus, alternative and supportive treatment methods are being searched and developed.The followings herbs Mentha x piperita, Cynara scolymus, Zingiber officinale, Asparagus racemosus, Curcuma longa, Foeniculum vulgare, Chelidonium majus, Gentiana lutea, Carum carvi, Artemisia absinthium and Taraxacum officinale are the ones which have been proved to be effective on the treatment of dyspepsia when used stand alone. Also STW 5 (Iberogast®), Ierobina®, Enteroplant®, Lomatol® and peppermint-ginger mixture are considered as effective combined pyhtotherapeutics in functional dyspepsia treatment. Combined preparations that contain plants which are proven to be effective with the data gathered from the usage in ages and from the experimental and clinical studies which support them, are also used effectively in the traditional Chinese medicine in the treatment for functional dyspepsia.Herbal medicines are found to be successful in the treatment for the functional dyspepsia with the experimental and clinical studies either used stand alone or as a mixture. With the reasons that the side effects are less and the effect is more than the known medicines, higher security profiles, lower costs, good evaluation of toleration by the patients and long time usage; herbal medicines are considered and evaluated as a hope for the treatment of functional dyspepsia.