Bazı bitkisel ekstrelerde kalitatif ve kantitaif yöntemlerle antidermatofitik aktivite testlerinin karşılaştırılmalı değerlendirilmesi
The comparative evaulation of antidermatophytic activity tests in plant extracts by using qualititive and quantitive methods
- Tez No: 260878
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BERRİN ÖZÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Mikrobiyoloji, Pharmacy and Pharmacology, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Mikrodilisyon, Kolorimetrik Mikrodilisyon, Dermatofit, Resazurin, Microdilution, Colorimetric Microdilution, Dermatophytes, Resazurin
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Araştırmada mikrodilüsyon, kolorimetrik mikrodilüsyon ve kantitatif spektrofotometrik ölçüm olmak üzere üç farklı antimikrobiyal test yöntemi kıyaslanarak; farklı bitkilerden (Hypericum perforatum, Cistus laurifolius) elde edilen ekstre ve alt fraksiyonlarına ait antidematofitik aktivite sonuçları karşılaştırmalı değerlendirilmiştir.Mikrodilüsyon tekniğiyle alınan sonuçlarda dermatofitler (T.rubrum, E. floccosum, M. gypseum) için inkübasyon süresi 7 gün iken, kolorimetrk mikrodülüsyon yönteminde 72 saat gibi kısa sürede sonuç alınmıştır. Spektrofotometrik ölçüm ile elde edilen IC50 değerleri ise kantitaif sonuç vermiştir. Bu üç yöntem karşılaştırıldığında kolorimetrik mikrodilüsyon yönteminin en kısa sürede sonuç vermesi nedeniyle avantajlı olduğunu göstermektedir. Spektrofotometrik yöntem ise aynı şekilde kısa sürede sonuç vermekle birlikte, tüm mikrooorganizma, madde ve konsantrasyonları için ölçüm yapılan absorbansta verilerin detaylı hesaplanması gerekliliği zaman alıcı olarak belirlenmiştir.Mikrodülüsyon ile kolorimetrik mikrodilüsyon yöntemi kıyaslandığında genel olarak metabolik aktivasyonun antimikrobiyal tarafından engellenmiş olduğu konsantrasyonlarda renk değişimine bağlı olarak kısa sürede alınan sonuçlar daha avantajlıdır.
Özet (Çeviri)
In this research; with comparising three different antimicrobial test methods (microdilution, colormetric microdilution and quantitive spectrofotometric), antidemofitic activity results of extract and subfractions gathered by different plants (H. perforatum, C. laurifoluis) are evaulated comparitevly.In the microduliton method the incubation time for dermatophyts (T. rubrum, E. floccosum, M. gypseum) is 7 days otherhand in the colormetric microdilution method it is a short time period like 72 hours. IC50 values gathered by the spectrofotometric method gave quantitive results. When these three methods are compared, the colometric microdilution shows an advantage as giving results in a short time. The spectrofotometric method is same as giving quick results but also in need of a detailed evaulation of data absorbance of all microorganisms, samples and concentrates is determined as time consuming.When the microdilution and colormetric microdilution is compared, the methabolic activation generally that is blocked by the consantration of antimicrobial gives an more advantage of short time results due to colour change.