Beden eğitimi öğretmenlerinin mesleki açıdan karşılaştığı sorunlar (balıkesir il örneği)
Troubles that physical education teacher's encounter in their fields (balikesir province sample)
- Tez No: 260907
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TEKİN ÇOLAKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Beden Eğitimi, Öğretmen, Milli Eğitim Bakanlığı, Physical Education, Teacher, Ministry of National Education
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu çalışmanın amacı, beden eğitimi ve spor dersine yönelik sorunların neler olduğu ve nereden kaynaklandığının belirlenerek, beden eğitimi öğretmenlerinin mesleki açıdan karşılaştığı sorunların tespit ederek bunların bazı değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemektir.Araştırma tarama modelindedir. Araştırma problemine ilişkin mevcut bilgiler ilgili literatürün taranmasıyla sistematik bir şekilde verilmiş, böylece konu hakkında teorik bir çerçeve oluşturulmuştur. Ayrıca araştırma ile ilgili bir ölçek uygulanmış ve bu ölçek yoluyla elde edilen verilerle araştırmanın problemine çözüm aranmıştır. Sorular ilgili literatür taranarak elde edilen bilgiler doğrultusunda hazırlanmış, alanın uzmanı kişilerin de fikri alınmıştır.Anketin güvenirliliğini test etmek için hesaplanan Cronbach's alfa iç tutarlılık katsayısı 0.95 olarak tespit edilmiştir.Çalışmaya Balıkesir ilinde görev yapan 107'si erkek, 43'3 bayan olmak üzere toplam 150 beden eğitimi öğretmeni gönüllü olarak katılmıştır.Elde edilen verilerin analizinde, betimleyici istatistik kullanılmıştır, demografik bilgilerin çözümlenmesinde yüzde-frekansları alınmış, bazı değişkenlere göre farklılığı test etmek için İndependent Samples T-Test, ANOVA ve Tukey HSD Testi uygulanmıştır.Araştırmadan elde edilen bulgulara göre; katılımcıların %64,7'sinin 31-40 yaş grubunda olduğu, %53,3'nün 11-15 yıl arasında öğretmenlik hizmetinde bulunduğu, %70,6'sının beden eğitimi ve spor yüksek okulu mezunu olduğu ve %64'nün ilköğretim kurumlarında görev yaptığı, öğretmenlerin %55,3'nün bir spor branşında lisanslı olduğu, %35,3'nün haftada 16-20 saat derse girdiği, %69,3'nün bir spor branşında antrenörlük belgesine sahip olduğu, %55,3'nün hizmet içi eğitim kurslarına katıldığı tespit edilmiştir.Öğretmenlerin ancak yarısının (%50,6), okul yönetiminin beden eğitimi derslerine gereken önemi verdiği ve %63,3'nün de okul yönetiminin seçmeli spor etkinliği dersini seçmeyerek beden eğitimini geri planda bıraktığı, tamamının ise okullarda beden eğitimi dersinin haftalık ders saatini yeterli bulmadığı görüşünde olduğu. Katılımcıların %81,3'nün öğrencilere rehberlik yapma bilgilerinin yeterli olduğu, Öğretmenlerin %79,4'ü öğrencilerin lise ve üniversite seçme sınavları yüzünden gelecek kaygısı ile beden eğitimi dersine girmek istemediği, aslında öğrencilerin beden eğitimi dersini gerekli bulduklarını (%92), ancak velilerin %71,3'nün beden eğitimi öğretiminin insan hayatındaki önemi konusunda bilinçsiz olduğu görüşünde oldukları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine the problems towards the Physical Education and sports lessons and their sources and the problems of the Physical Education teachers appearing in their occupation and weather these problems are undergoing a changer or not.This research is a type of scarification. The existing knowledge about the research is presented in a systematic order by examining the related literature with the help of these, theoric outline could be formed about the subject. In addition, related scale about the research has been carried and te solution of the research has been inquired with the information gathered with tis scale. The questions have been formed in the light of the information which are gathered with examining the related literature and the estimation of qualified people in this field has been questioned.This Cronbach?s Alpha coefficient which is estimated to the test the reliability of the questionary is 0.95.107 men, 43 women, totally 150 Physical Education teachers who are serving in Balıkesir province participated in this research voluntarily.Descriptive statistics have been used int he analysis of the data which is gained; percentage-frequency has been taken at the analysis of demographic knowledge; independent samples t-test, ANOVA and Tukey HSD test have been applied in order to test the difference according to some variables.According to the evidences gained from the research it has been determined that %64.7 percent of the participants are between the ages of 31-40; %53.3 are in the teaching profession for 11-15 years; %70.6 are graduate from Academy of Physical Education and Sports and %64 serve in primary schools; %55.3 have coaching licence at one sport branch; %35.3 have 16-20 lessons a week; %69.3 have coaching licence at one sport branch, and %55.3 have attended the inservice-training courses.It has been determined that only the half of teachers (%50.6) and school administration regard the required importance to Physical Education lessons and %63.3 of which think that school administration neglect Physical Education lesson by not choosing the optional sport acticity and all of them think that weekly lesson numbers of Physical Education lessons at schools are not suficient; %81.3 of the participants have sufficient knowledge of guiding students. %79 of teachers think students do not want to attend the Physical Education courses because of the concern of future, although the students (%92) think Physical Education courses are sufficient, whereas %71.3 of the parents are unconscious about the importance of Physical Education in human life.