Üniversiteler arası spor müsabakalarına katılan öğrencilerin doping kullanımına yönelik tutumlarının incelenmesi
An examination of the attitudes of students participate in intercollegiate sport events towards doping usage
  1. Tez No: 260913
  2. Yazar: H. AHMET ŞAPCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KADİR GÖKDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Doping, Spor, Tutum, Sporcu Öğrenciler, Doping, Sport, Atttitude, Student Athletes
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Antrenman ve Hareket Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışmanın amacı üniversiteler arası spor müsabakalarına katılan öğrencilerin doping kullanımına yönelik tutumlarını incelemektir. Araştırmaya 2010 yılında düzenlenen üniversiteler arası spor müsabakalarına katılan 6 farklı branşta 134 bayan ve 247 erkek toplam 381 sporcu öğrenci katılmıştır. Sporcu öğrencilerin branşlara göre dağılımı şu şekildedir: Atıcılık 57, Eskirim 81, Oryantiring 92, Hentbol 49, Masa Tenisi 55 ve Triatlon 74 sporcudur. Araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen ?Kişisel Bilgi Formu? ve ?Doping Kullanımına Yönelik Tutum Ölçeği? kullanılmıştır. Tutum ölçeğinin Cronbach Alfa değeri 0,904; Spearman Brown iki yarı test korelasyon katsayısı da 0,879 olarak bulunmuştur.Araştırma sonucuna göre, sporcu öğrencilerin doping kullanımına yönelik tutumları ile yaş, cinsiyet, sınıf, spor kulüplerinde spor yapma durumu ve milli olma durumu arasında anlamlı bir farklılık olmadığı, akademik başarı durumu, gelir durumu, spor yaşı, doping kontrolünden geçme durumu ve branşlar arasında anlamlı bir farklılık olduğu tespit edilmiştir.Bu çalışma sonucunda, üniversitelerarası spor müsabakalarına katılan sporcu öğrencilerin; etik açıdan doping kullanımının uygun olmadığı fakat sportif performans için etkili olduğu düşüncesine sahip oldukları söylenebilmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to examine the attitudes of students who participate in intercollegiate sport events towards doping usage. Total of 381 student athletes from different branches of sports who participated in the intercollegiate sport events held in 2010 participated in this study. 134 of them were females and 247 of them were males. Variences of student athletes? branches are as follows: Shooting (57); Fencing (81); Orienteering (92); Handball (49) Table Tennis (55); and Triatlon (74). In this study, for the data collection ?Personal Information Form? and ?Attitude Scale for the Usage of Doping? developed by the researcher were used. Cronbach Alfa Value of Attitude Scale was measured as 0,904 and the Spearman Brown split half correlation coefficient was 0,879.According to the result of the study, It has been found that there is no pozitive difference between student athletes? attitudes towards doping usage and age, gender, class, state of playing sports in a sports club and being a national sportsman; however there is a pozitive difference between academic achievement, income level, sport age, undergoing a doping control, and branches of sports.As a result of this study it can be stated that student athletes have the thought that doping usage of student athletes who participate in intercollegiate sport events is inappropriate in terms of ethics, but it is effective for sportive performance.