Prematürenin metabolik kemik hastalığı ile geçici hipotiroksinemisi arasındaki ilişkinin incelenmesi
- Tez No: 260948
- Danışmanlar: PROF. DR. İPEK AKMAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Prematurity, Metabolic bone disease, transient hypothyroxinemia, alkaline phosphatase, thyroid hormones
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Amaç: Prematürenin Geçici Hipotiroksinemisi (PGH) ve prematürenin metabolikkemik hastalığı (MKH) preterm bebeklerde sık görülen sorunlardır. Bu çalışmadaMKH ile PGH arasındaki ilişki ve MKH' ya etki eden faktörler araştırılmıştır.Metodlar: Doğum haftası ? 34 hafta olan 124 bebek Marmara ÜniversitesiHastanesi' nden, 137 bebek de Zeynep Kamil Hastanesi'nden çalışmaya alınmıştır.Bebeklerin klinik özellikleri kaydedilmiştir. Serum TSH, sT4 ve T4, kalsiyum (Ca),fosfor (P) ve total Alkalen Fosfataz (ALP) düzeyleri birinci ve üçüncü haftalardaölçülmüş ve Ca, P, ALP ölçümleri bebekler 3 aylık olduğunda tekrarlanmıştır. P< 4.5mg/dl ve ALP >900 IU/L olan bebekler MKH tanısı almıştır. Postnatal 7. gündebakılan serbest ve/veya total T4 düzeyleri gestasyon yaşına göre -1 SD' dan düşükolan bebeklere hipotiroksinemi tanısı konmuştur. İstatistiksel analiz için SPSS 13.0programı kullanılmıştır.Bulgular: Marmara Üniversitesi Hastanesi çalışma grubunda ondokuz bebek(15,3%) PGH tanısı, 33 bebek (26,6%) erken MKH tanısı almıştır. 3. ayagelindiğinde 52 bebek (%41,9) MKH tanısı almıştır. Zeynep Kamil Hastanesiçalışma grubunda ise 25 bebek (18,2 %) PGH tanısı, 30 (21,9 %) bebek de erkenMKH tanısı almıştır. MKH ile ilişkili bulunan faktörler: düşük doğum ağırlığı,gebelik haftası ve de beslenme ve solunum problemlerinin uzun sürmesidir. MKH' sıolan bebeklerin 1.hafta sT4 düzeyleri MKH'si olmayanlara kıyasla daha düşükbulunmuştur. Lojistik regresyon analizi ile sadece gestasyon yaşı ve MKH arasındaanlamlı ilişki saptanmıştır. sT4 düzeylerinin MKH'ye etkisi anlamlı değildir.Sonuçlar: MKH ve PGH preterm bebeklerde sık görülen sorunlardır. PGH' si olanbebeklerde MKH geliştirmeye eğiliminde artış gösterilememiştir. PGH'nin, MKH ileilişkisinin daha geniş bir hasta popülasyonu ile araştırılmasına ihtiyaç vardır.Anahtar Kelimeler, Prematürite, Metabolik Kemik Hastalığı, GeçiciHipotiroksinemi, Alkalen fosfataz, tiroid hormonları.
Özet (Çeviri)
Objective: Transient hypothyroxinemia of prematurity (THOP) and Metabolic bonedisease (MBD) are common problems of preterm infants. In this study, factorsinfluencing MBD and the relationship between MBD and THOP was investigated.Methods: 124 infants, born at Marmara University Hospital and 137 infants born atZeynep Kamil Hospital with a gestational age ? 34 weeks ,were enrolled. Clinicalfeatures of the infants were recorded. Serum TSH, free T4 and total T4, calcium,phosphorus and total Alkaline Phosphatase (ALP) levels were determined in the firstand third postnatal weeks. Ca, P, ALP measurements were obtained at the thirdmonth of life as well. MBD was defined as a phosphorus level < 4.5 mg/dl and ALP> 900 IU/L. Infants with free and/or total thyroxine level at 7th postnatal day less than-1 SD for gestational age were diagnosed to have THOP. SPSS 13.0 program wasused for statistical analysis.Results: In study population of Marmara University Hospital THOP was diagnosedin nineteen (15,3 %) patients. 33 infants (26,6 %) had early MBD. Total number ofbabies with MBD were 52 (41,9 %). In study group of Zeynep Kamil Hospital 25infants (18,2 %) diagnosed with THOP and 30 (21,9 %) infants had early MBD.Low birth weight and gestational age and prolonged nutritional and respiratoryproblems were associated with MBD. Free T4 levels of babies with MBD were lowerthan that of without MBD. Logistic regression analysis documented a significantrelationship only between MBD and gestational age. The effect of free T4 levels onMBD were insignificant.Conclusions: THOP and MBD are common problems in preterm infants. Risk ofMBD does not increase significantly in babies with THOP. Future studies, with alarger sample size, are needed to examine the effect of low thyroid hormone status onthe development of MBD of premature infants.