Temel tasarım eğitimi dersinde web destekli renk öğretiminin öğrenci başarısına etkisi (Selçuk Üniversitesi Eğitim Fakültesi örneği)
The effect of a web-assisted colour teaching to student?s success in basic design education lesson (Case of Selcuk University Faculty of Education)
  1. Tez No: 261060
  2. Yazar: HARUN HİLMİ POLAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MELEK GÖKAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Temel Tasarım Eğitimi, Web Destekli Öğretim, Renk Öğretimi, Basic Design Training, Web-Assisted Teaching, Teaching Colors
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Bölümü
  12. Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 211
Özet
Web destekli öğretim yönteminin Temel Tasarım Eğitimi dersini alan öğrenciler üzerindeki etkisini araştıran bu çalışmanın uygulama kısmında“deneysel araştırma”yöntemi uygulanmıştır. Bu çalışmada“iki grup, sonrası testi, rastlantılı tasarım”türü kullanılmıştır.Örneklem grupları 2006?2007 öğretim yılı bahar döneminde, Selçuk Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim-İş Eğitimi A.B.D. 1. sınıf birinci öğretim grupları arasından 2 grup olarak seçilmiştir. Sınıflar yansız atama yoluyla birisi deney, diğeri kontrol grubu olarak atanmıştır. Araştırmaya 12 öğrenci deney, 11 öğrenci ise kontrol grubu olmak üzere toplam 23 öğrenci katılmıştır.Araştırma sonucunda Temel Tasarım Eğitimi dersinde, konuların işlenmesinde web destekli öğretim yönteminin uygulanması için hazırlanmış etkinliklerin, öğrencilerin bilgi, beceri ve uygulama başarılarını arttırdığı, öğrenilenlerin kalıcılığına olumlu katkıda bulunduğu, uygulanan yöntem ve ders hakkındaki görüşlerinin ise olumlu olduğu görülmüştür. Ancak, çalışmada web destekli öğretim yönteminin öğrencilerin derse yönelik tutumlarına anlamlı bir etkisinin olmadığı anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
?Experimental research? method has been used on the implementation part of this study searching for the effects of web-assisted teaching on the students who attend to Basic Design Education lesson. In this study ?two-group, posttest, randomized design? type has been used.In 2006-2007 spring semester, the sample groups were selected as the second group from the 1st year class-education first- groups of Selcuk University Faculty of Education Fine Arts Education Department of Painting and Crafts Education Main Science Branch. Through random assignment, one of the classrooms has been assigned to the experiment and the other one to the control groups. 23 students in total; 12 of whom from experiment and 11 from control group have joined to the research (process).At the end of the study it has been seen that in the Basic Design Education lesson, the activities designed for the implementation of web-assisted teaching method on treating the subjects increased students' knowledge, skills and practice success, contributed positively to learning retention; and the students? views about the method and the lesson performed were positive. However it has been understood in the study the web-assisted teaching method had no significant effect on the students? attitude towards the lesson.