Esr?rü'l-Arif?n (imla-metin-dizin)
Secrets of scholars (spelling-text-index)
  1. Tez No: 261071
  2. Yazar: MEHMET YASTI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ORHAN YAVUZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Esr?rü'l-?rif?n, Eski Anadolu Türkçesi, İmla, Dizin, Secrets of Scholars, The Old Anatolian Turkish, Spelling, Index
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 1107
Özet
Bu çalışmanın konusunu; İstanbul Süleymaniye Kütüphanesi 2557-1 numarada kayıtlı Hicr? 904/Mil?d? 1498 tarihinde Anadolu sahasında sade bir Türkçe ile yazılmış din?-tasavvuf? konulu Esr?rü'l-c?rif?n adlı yazma oluşturmuştur.Çalışma; Giriş, İmla, Metin, Dizin, Sonuç ve tıpkıbasım olmak üzere beş bölümden meydana gelmiştir.Giriş bölümünde eser, eserin yazarı, yazıldığı dönem ve dönemin tasavvuf anlayışı hakkında bilgi verilmiştir.İmla bölümünde ise ayrıntılı biçimde ünlülerin ve ünsüzlerin yazılışları, isim işletme ekleri, fiil işletme ekleri, yapım ekleri, kelimelerin çoklu yazımları alt başlığı altında bol bol örnekler sunulmuş, eklerin yazılış özelliklerine göre istitastiksel bilgiler verilerek ayrıntılı olarak irdelenmiştir. Örnekler mümkün oldukça bol tutulmuş, böylelikle eser temelinde dönemin imla özellikleri ortaya konulmaya çalışılmıştır.Metin bölümünde Esr?rü'l-c?rif?n, çeviri yazı alfabesi ile Latin harflerine aktarılmıştır.Dizin bölümünde metinde geçen kelimeler, aldıkları eklere göre geçtikleri varak ve satır numaraları ile gramatikal dizin şeklinde sıralanmıştır.Sonuç bölümünde; imla ve kelime hazinesi bakımından ayrıntılı bir biçimde incelenen eserle ilgili varılan yargılar maddeler halinde verilmiştir. Kelimelerin yazım şekillerinin adet ve yüzdelik oranları verilerek eserin imla özellikleri ortaya konulmuştur. Eserin dönemin dil anlayışına olan katkısı vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
The subject of this study consists of the manuscript entitled Esrar-ul-Arifin (Secrets of Scholars) registered in Istanbul Suleymaniye Library with the registration number 2557-1 dating from 1498 B.C. It was written on religious and sufi matters in Anatolia in clear Turkish.The study is composed offive sections, namely Introduction, Spelling, Text, Index, Conclusion and facsimile.Information is given in the introduction about the book, its author, the period when it was written and the sufi understanding of the period.The Spelling section deals in detail with the spelling of consonants and vowels, noun forming affixes, verb-forming affixes, derivational affixes and multiple spellins of words and provides ample examples. Moreover, it provides statistical information on spelling properties of affixes and investigates them in detail. Examples have been kept at a maximum in order to present the properties of spelling at the time when the book was published.The section entitled The Text presents a transliterated version of Esraru?l-c?rif?n, in the Latin Alphabet.Index lists the words that are mentioned in the text in the form of a grammaical index with their document and line numbers on the basis of the affixes they take.Conclusion provides an item-by-item presentation of the conclusions drawn in relation to the book in question, which is investigated in detail in terms of spelling and vocabulary. The spelling characteristics of the book are presented by providing numbers and percentages about the spelling forms in the book. Furthermore, the contribution of the book to the understanding of language at the time is emphasised.