Küresel rekabet ortamında rekabetçi üstünlük sağlamada lojistik köyler: ?Konya lojistik köyü önerisi?
Freight villages granting competitive excellence in global competition environment: 'Proposal of Konya freight village'
- Tez No: 261129
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUAMMER ZERENLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Lojistik Köy, Lojistik, Küresel Rekabet, Freight Village, Logistics, Global Competition
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Küreselleşme ve küresel rekabet olgusunun ortaya çıkması, bilişim teknolojilerindeki gelişmelerin bir sonucu olmasının yanında lojistik faaliyetler de aynı şekilde bu olguyu etkileyen bir faktör olmuştur. Bilişim teknolojilerinin işletmelerin üretim ve pazarlama gibi süreçlerinde etkin bir şekilde kullanılmasıyla işletmeler arasındaki rekabet artmıştır. Böylesine gelişmiş bir rekabet ortamında işletmeler maliyetlerini minimize etmek, ürünlerini etkin ve hızlı bir şekilde tedarik edip yine müşterilerine ürettikleri ürünleri aynı hız ve etkinlikte ulaştırma noktasında lojistik faaliyetlerin öneminin farkına varmışlardır. Bu bağlamda lojistik, işletmeler açısından destek faaliyet olmaktan çıkıp işletmelerin üzerinde önemle durdukları temel süreçlerden birisi olmuştur.Çalışma kapsamında, 1970'lerde Avrupa'da ve günümüzde Türkiye'de kurulmaya başlanılan lojistik köylerin faaliyet alanları ve bu köylerin ekonomiye ve işletmeye katkıları kapsamlı bir şekilde incelenerek konunun tarafları açısından bir stratejik bakış açısı oluşturulmaya gayret gösterilmiştir. Kurulan ve kurulması planlanan lojistik köylerin, bulundukları yöreye sağlayacağı katkılar; işletmeler, müşteriler ve devlet açısından ele alınarak konunun taraflarına bir kaynak olması hedeflenmekte ve Konya özelinde bir öneri ortaya konulması amaçlanmaktadır.Lojistik faaliyetlerin stratejik rekabet aracı olarak görülmeye başlanılması ile lojistik köylerin söz konusu rekabette sağlayacağı avantajların da değerlendirileceği bu çalışmada dünyadaki lojistik köylerin durumu ve işletmelere sağladığı avantajlar ele alınarak Türkiye'de kurulan ve kurulması planlanan lojistik köylerin küresel rekabet ortamında işletmelere sağlayacağı katkılar değerlendirilecektir.
Özet (Çeviri)
Advancement of global rivalry concept, besides being a result of enhancements in Information Technologies, is extensively effected, in a good way, by logistic activities. Competition between enterprises has aroused due to effective use of Information Technologies in both production and marketing. In this complex and severe competition environment, enterprises realized logistics? importance in minimizing costs, procuring goods faster, and supplying their customers with an effective and faster way. In this context, logistics has become a vital and main process, on which enterprises largely depend, leaving its ex-role as a supporting activity.Within this study, Freight Villages which have been constructed in Europe since 1970?s and is being constructed nowadays in Turkey; are analyzed broadly regarding their scope of activities and contribution to both economy and enterprises. Furthermore, in the light of these facts, a strategic perspective is tried to be constituted for the concerned. The contributions of Freight Villages, which are founded and planned to be constructed, are discussed regarding enterprises, customers, and government in order to be a useful source for the readers. Moreover, in this study, a suggestion is aimed to be introduced for construction of a Freight Village in Konya.With the change in global enterprises? view on logistics? range of activities, enterprises begun to see logistics as a means of global competition. By this context, advantages and drawbacks of Freight Villages in global competition are subjected in this study to discussion. Contributions of founded and designed freight villages of Turkey in the global competitive environment are analyzed in this study regarding the advantages obtained by the enterprises and situation of Freight Villages all over the World.