Basel II düzenlemelerinin KOBİ'lere etkileri ve Konya ilinde bir araştırma
The effects of Basel II regulations on SMEs and a survey in Konya
- Tez No: 261130
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MİKAİL ALTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Ekonomi, İşletme, Banking, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Basel Düzenlemeleri, Basel II, KOBİ, Krediler, Basel Regulations, Basel II, SME, Loans
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 228
Özet
Son yıllarda finansal sektör kaynaklı krizlerin artması ve bu krizlerin tüm ülke ekonomilerini etkileyen küresel bir boyuta taşınması nedeniyle finansal sistemin sağlıklı bir yapıya sahip olması daha da önemli hale gelmiştir. Finansal sistemin önemli bir parçası olan bankacılık sektöründe piyasa disiplininin ve etkin risk yönetiminin sağlanmasını hedefleyen Basel II düzenlemeleri, bankalar yanında bankaların finansman sağladığı diğer birimleri de etkilemektedir. Reel sektörün büyük bölümünü oluşturan Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler (KOBİ) bu birimler arasında yer almaktadır. Basel II düzenlemelerinin KOBİ'lere etkilerinin ne yönde olacağının ortaya koyulması KOBİ'lerin bu sürece uyumunu kolaylaştıracaktır.Bu amaçla çalışmada, Basel II düzenlemelerinin KOBİ'lere etkileri birçok açıdan ele alınmıştır. Bu bağlamda çalışmanın ilk bölümünde, KOBİ'lerin ekonomideki yeri, önemi ve gelişimine değinilmiştir. Daha sonra KOBİ'lerin finansmanında kullanılan banka kredileri ve geleneksel kredilendirme süreci ile KOBİ kredilerinin gelişimi ele alınmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde, Basel I ve Basel II düzenlemelerine yer verilmiş olup, Basel II'nin KOBİ'lere etkileri getirilen düzenlemeler çerçevesinde ortaya koyulmuştur.Son bölümde ise, ampirik uygulama için Basel II'nin Konya organize sanayi bölgelerinde faaliyet gösteren KOBİ'lere etkilerini belirlemeye yönelik araştırma sonuçlarına yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
It has became much more crucial that financial system?s to be a more sound structure due to the recent increase of the financial sector based crisis and that this crisis? effects are promoted to global dimensions. Basel II regulations that aim to supply effective risk management and discipline in banking sector, which is an important part of financial system, affects both banks and other bodies that supplies financial sources to banks. Small and Medium Sized Enterprises (SMEs) that compromises a large part of real sector is among those bodies. Introducing the effects of Basel II regulation on SMEs will ease the adoption process of SMEs to these regulations.For this purpose, in this study the effects of Basel II regulation on SMEs are examined in several aspects. In this context, in the first chapter of the study, the significance, position and development of the SMEs in an economy are emphasised and traditional crediting process and bank loans for SME?s financing and development of SME loans are discussed. In the second chapter of this study, Basel I and Basel II regulations are examined and the effects of Basel II?s on SMEs are introduced in terms of the new regulations.In the last chapter, readers will find the empirical study results to determine the effects of Basel II on SMEs operationg in Konya Industrial Zone.