Ebû'l-Leys es-Semerkandî'nin ?En-Nevâzil? adlı eserindeki ?Kitâbü'l-Hiyel? bölümünün edisyon kritiği
Abstract of the thesis critical edition of the chapter al-Naw?zil in the book ?Kit?b al-Hiyal? by Ab? al-Layth al-Samarqand?
- Tez No: 261158
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİT ÇALIŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Islamic Jurisprudence, Kit?b al-Hiyal, Samarqand, al-Naw?zil, opinions, Hanafite literature
- Yıl: 2010
- Dil: Arapça
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Ebû'l-Leys es-Semerkandî'nin (d. 373/983) kaleme aldığı en-Nevâzil adlı eser, İslam Hukuku alanında önemli bir konuma sahiptir. Bu eser hicrî üçüncü ve dördüncü yüzyılda yaşamış Belhli ve Semerkandlı Hanefi fakihlerin görüşlerini içeren bir derlemedir. Ancak ifade edilmelidir ki bu görüşler Hanefî ekolün fıkhî görüşlerini yansıtan temel Hanefî hukuk literatüründe yer almamaktadır. Semerkandî bu eserinde Horasan ve Türkistan bölgesinden altı Hanefî fakihin görüşlerine yer vermiştir.Bu eserde ?Kitâbü'l-Hiyel? babı da mevcut olup iki yüz kırk mesele ele alınmıştır. Bu çalışma iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde müellifin hayatından, hocalarından, öğrencilerinden, eserlerinden ve içinde yaşadığı sosyo-politik çevreden bahsedilmiştir. Ayrıca bu bölümde genel anlamda ?hiyel ilmi?nden söz edilmiştir.İkinci bölümde ise, ?Kitâbü'l-Hiyel ve'l-Mehâric? babının edisyon kritiği sunulmuştur. Metin, Süleymaniye Kütüphanesi'nde bulunan iki nüshası karşılaştırılmak sureti ile oluşturulmuştur. Eserde geçen İslam Hukuku terimleri ve şahıs isimleri hakkında dipnotlarda açıklamalarda bulunulmuştur. Ayrıca esere ve yazarına sonraki dönem Hanefî literatürde yapılan atıflara işaret edilmiştir.Anahtar kelimeler, Kitâbü'l-Hiyel, Semerkandî, en-Nevâzil, görüşler, edisyon kritiği.
Özet (Çeviri)
The book al-Naw?zil by Ab? al-Layth al-Samarqand? (d. 373/983) is regarded as one of the most important books in the field of Islamic Jurisprudence. This work is a compilation that involves the legal opinions issued by the experts of Islamic Jurisprudence of Balkh and Samarqand in the third and fourth centuries A.H. But one should point out that these opinions do not occur in the major reference books of the Hanafite School of law. Al-Samarqand? included in this compilation the opinions of six distinguished Hanafite scholars from the regions of Khurasan and Turkistan.This book contains a chapter called ?Kit?b al-Hiyal wa al-Makh?rij?, i.e., the Book of Circumventions, in which two-hundred and forty legal issues are discussed. This study is composed of two chapters. In the first, I spoke of the biography of the author, including his teachers, his students, his works as well as the socio-political upsetting in which he was born and raised. In this chapter, I also talked of the science of circumvention in general terms.In the second chapter, I provided a critical edition of the text of the chapter ?Kit?b al-Hiyal?. I tried to restructure the text by comparing its two manuscripts existing in the Süleymaniye Library in Istanbul. I added some useful explanations on Islamic legal terms in footnotes, providing biographical information about the scholars occurring in the text. I also pointed to the credits given to the book and its author in the later Hanafite literature.