Enflasyon ve döviz kurunun hisse senedi piyasasına etkileri, İMKB'de uygulaması
Inflation and exchange rate effects on the stock,securities pratice İstanbul
  1. Tez No: 261170
  2. Yazar: SERPİL ULAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALDUN SOYDAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Enflasyon, Enflasyon hedeflemesi, Döviz Kuru, Hisse senetleri piyasası, Regresyon analizi, Inflation, İnflation Targeting Exchange Rates, Stock Exchange Market, Regression Analysis
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Bölümü
  12. Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Enflasyonun sözlük anlamı şişme'dir.Enflasyon ekonomide dengesizlik ortaya çıkmasına neden olmakta ve ekonomik gelişmeyi yavaşlatmaktadır.Türkiye enflasyon ile 1930 lu yıllarda tanışmış ve zaman içerisinde en önemli sorun haline gelmiştir.Enflasyon hem ekonomik hemde siyasal istikrarsızlıkların oluşmasına neden olmaktadır.Bu sebeple Türkiye ekonomisinde ana hedef enflasyonla mücadele etmek hedefe ulaşmak için enflasyonla mücadele programları hazırlamak olmuştur.Programların amacı ,enflasyonu düşürmek ve güçlü ekonominin temellerini atmaktır.Enflasyonu düşürmek için döviz kuru bir araç olarak kullanılmış ve kur politikaları incelendiğinde uzun süre devam eden sabit kur rejimlerinin ağırlıkta olduğu görülmüştür.Ancak 2001 yılında Güçlü Ekonomiye Geçiş Progarmı ile serbest dalgalanan kur rejimine geçilmiştir.Bu çalışmanın amacı enflasyon,döviz kuru ve hisse senetleri piyasalarının işleyişini araştırmak ve piyasaların birbirleriyle etkileşimini incelemektir.Bunun için aylık enflasyon verileri,dolar-euro kurları ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası kapanış verileri kullanılarak regresyon modeli hazırlanmıştır.Hazırlanan modelin sonucunda elde edilen verilere göre enflasyon tek başına hisse senetleri piyasasını yüzde 12,buna karşılık döviz kurları ise hisse senetleri piyasasını yüzde 50 etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
Lexical meaning of inflation is bulging.Inflation causes diseguilibrium in the economy and decelerates economic development.Turkey had met with inflation in 1930s and inflation evolved to be the most important economic problem in following decades.Inflatıon causes both economic and political instabilities.Thus,economy management have become to tackle and preparing programs for decreasing inflation rate.The targets of these porgrams are to decrease the inflation rate and to establish the basis of a strong economic structure.Foreign exchange rates are used as an instrument to decrease inflation rates and a study of exchange rate policies reveal that fixed exchange rate system is long standing and prevalebt but beginnig from 2001 with the inflation of Transition to the Strong Economy Program,freely floating exchange rate system is adated.The aim of this study is to examine the interrelation between inflation exchange rates and stock exchange markets.Monthly inflation data,dollar-euro parity and İstanbul Stock Exchange closing market,pr,ces are used for creating a regression modelAccording to data obtained from this model,inflation solely have an effect of 12% on stock exchange market,wh,le foreign exchange rates have an effect of 50%