İlk Tunç Çağ'da Orta Anadolu ve Mezopotamya'da ölü gömme adetleri ve bunların karşılaştırılması
Burial custom in central Anatolia and Mesopotamia in the First Bronze Age, and their comparison
  1. Tez No: 261172
  2. Yazar: AYŞE RENÇBER (ÖZCAN)
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZDEMİR KOÇAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Orta Anadolu, Mezopotamya, M.Ö III. binyıl, Ölü Gömme Adetleri, Central Anatolia, Mesopotamia, 3rd millenium B.C, Burial Custom
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
  12. Bilim Dalı: Tarih Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Eskiçağda önemli medeniyetlere ev sahipliği yapan Mezopotamya'nın ve incelediğimiz dönemin sonlarına doğru var olan Hatti gibi önemli bir uygarlığa ev sahipliği yapmış olan Orta Anadolu'nun M.Ö III. binyılında uygulanan ölü gömme adetleri ele alınmış ve her iki bölgenin ölü gömme adetleri karşılaştırılmıştır. Ölü gömme adetlerine değinmeden önce her iki bölgenin de M.Ö III. binyılında siyasi ve sosyal durumları hakkında da bilgi verilmiştir. Toplumların öteki dünya anlayışını yansıtan ölü gömme adetleri mezarların konumu, mezar türleri, gömme biçimi ve mezar buluntuları ele alınarak aydınlatılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Here the burial custom in the 3rd millenium B.C. of Mesopotamia, the homeland of important civilizations in prehistoric period, and Central Anatolia, which was about to become the homeland of Hatti, a strong civilization existed right after the period we are considering have been dealt with, and the burial custom of both regions have been compared. Before mentioning the burial custom, information has been given about political and social conditions of both regions in the 3rd millenium B.C. Burial custom that reflect the ?next world? perception of communities have been attempted to enlighten considering location of the graves, types of graves, burying styles and grave findings.