Giyim öğretmen adaylarının öğretmenlik mesleğine yönelik tutumlarının bazı değişkenler açısından incelenmesi
Giyim öğretmen adaylarinin öğretmenlik mesleğine yönelik tutumlarinin bazi değişkenler açisindan incelenmesi
- Tez No: 261183
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. MİYASE ÇAĞDAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Tutum, Öğretmenlik Mesleği, Öğretmen Yetiştirme, Attitude, Teaching Profession, Teacher Training
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Giyim Endüstrisi ve Giyim Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Giyim Sanatları Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 196
Özet
Öğretmenliği meslek olarak seçmeyi sağlayan faktörler arasında öğretmenlik mesleğine beslenen hisler önemli bir yer tutmaktadır. Çünkü mesleki anlamda olumlu his ve tutumlara sahip olmak, ileriye yönelik planları ve atılabilecek olumlu adımları garanti altına alırken, olumsuz his ve tutumlar mesleğin gerektirdiği olumlu davranışları edinmekten kaçınma, ileride mesleğin icrasında başarılı olamama gibi riskleri beraberinde getirmektedir.Tutumların diğer davranışlar gibi öğrenilebilir olması, öğretmen eğitiminin önemini ortaya koymakta ve öğretmen adaylarına verilen eğitimin, mesleğe yönelik olumlu his ve tutumları kazandıracak bir biçimde düzenlenmesini gerekli kılmaktadır. Ancak öğretmen yetiştiren kurumların bu tür düzenlemeleri gerçekçi bir biçimde yapabilmeleri için adayların mesleğe ilişkin tutumlarını belirlemeye yönelik bilimsel çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır. Literatürde yer alan çalışmalar incelendiğinde ise farklı kademe ve branşlara yönelik çalışmalar gözlenmekle birlikte, giyim sektörü gibi lokomotif konumda bulunan ve kalkınmaya en fazla katkı sağlayan alanlardan birine nitelikli ara insan gücü yetiştiren giyim öğretmenliğine yönelik herhangi bir tutum çalışmasının yapılmadığı gözlenmektedir. Bu yüzden, bu araştırmanın genel amacı mesleki eğitim fakültelerinin giyim öğretmenliği programlarında öğrenim gören öğretmen adaylarının, öğretmenlik mesleğine yönelik tutumlarını ve bazı kişisel özelliklerine göre (değişkenlere) tutumlarının farklılaşıp, farklılaşmadığını ortaya koymak olarak belirlenmiştir.Selçuk ve Gazi Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültelerinin Giyim Endüstrisi ve Giyim Sanatları Eğitimi Öğretmenlik Programlarının 1. ve 4. sınıflarında öğrenim gören Giyim ve Hazır Giyim öğrencileri araştırmanın evrenini oluşturmaktadır. Evrende yer alan 820 öğretmen adayından tesadüfi küme örnekleme yöntemi kullanılarak toplam 480 öğrenci örneklem olarak seçilmiştir. Araştırmada kullanılan veri toplama aracı, Çetin (2003) tarafından ?öğretmen adaylarının mesleğe yönelik tutumlarını? belirlemek amacıyla hazırlanmış, likert tipi bir tutum ölçeğidir. Sevgi, uyum ve değer olmak üzere 3 alt boyut ve toplam 35 tutum ifadesinden oluşmaktadır. Araştırmacı tarafından yüz yüze görüşmeler yapılarak uygulanan ölçme aracı, yine araştırmacı tarafından elden toplanmıştır. Verilerin, araştırmacı tarafından toplanması nedeniyle anketlerin geri dönüşüm oranları % 97'dir.Araştırmadan elde edilen bulgular, giyim öğretmen adaylarının genel olarak öğretmenlik mesleğine yönelik olumlu bir tutuma sahip olduklarını göstermektedir. Ayrıca, cinsiyet, mesleği tercih nedenleri, formasyon derslerine verdikleri önem ve mesleği tercih sıraları adayların tutumlarını etkilerken sınıf, öğretmenlik programı (Giyim ve hazır giyim), anne-baba eğitim düzeyi, aylık gelir ve ailede öğretmen bulunma durumları etkili bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
Feelings that fed into teaching profession have an important place among the factors that allow selecting teaching as a profession. While having positive feelings and attitudes in a professional sense guarantees future plans and positive steps taken, the negative feeling and attitudes bring about the risks avoiding the positive attitudes that the profession require. Besides failing in the performance is yet another risk.Attitudes being learnable like other behaviors prove how important it?s to train teachers and makes it necessary to arrange the training of teacher candidates regarding the positive feelings and attitudes towards profession. However to make it possible for institutions such arrangements realistically, scientific studies need to be done related to determine the attitudes of the candidates towards profession. When studies in literature are made, it is seen that different kinds of studies in different levels and branches are found but on the other hand there weren?t any attitude studies made regarding Clothing Teaching which is a field having locomotive intermediate position and contributes development by raising qualified manpower to the field of clothing sector.For this reason, the general aim of this study is determined as revealing attitudes of teacher candidates towards teaching profession who are attending faculty of education department of clothing and finding out whether or not their attitudes differ regarding some personal characteristic (variables).Students attending department of clothing and ready-made clothing at level 1 and 4 in vocational education faculties of Selçuk and Gazi Universities have composed the population of this study. 480 students were selected from 820 teacher candidates as the sample of this study by using random cluster sampling method. The Likert type attitude scale, developed by Çetin (2003) to ?determine attitudes towards teaching profession?, used as data collection tool in the research. It consists of 3 sub-dimensions such as love, harmony, value and total 35 attitude statements. While applying, face to face interview was conducted and collected by hand by the researcher. Due to researcher?s collection by hand, %97 of the questionnaires have returned.Findings gathered from the research show that candidates of clothing teaching generally have positive attitudes towards teaching profession. Besides, while gender is effecting their choice of occupation, the importance given to formation courses and order of their preference selecting the occupation affect the attitudes of candidates; class, teaching programme (clothing and ready-made clothing), parents? education level, monthly income and the condition of having teachers within the family have not found effective.