İslâm Ceza Hukuku hükümlerinin uygulanmasında akrabalığın rolü
The role of relationship in the adhibitting of the arbitraments of the Islamic Criminal Law
- Tez No: 261207
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİT ÇALIŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Ceza Hukuku, Akrabalık, Rol, Criminal Law, Relationship, Role
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışma, İslâm ceza hukukunda akrabalığın suç ve cezaya etkisini incelemeyi amaçlamıştır. Daha açık bir ifadeyle, suç fâili ile mağdur arasında herhangi bir akrabalık ilişkisinin var olduğu durumlarda, fiilin suç kabul edilmesi ve cezalandırmadaki değişimler ele alınmıştır.?İslâm Ceza Hukuku Hükümlerinin Uygulanmasında Akrabalığın Rolü? başlığını taşıyan bu çalışma, giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde araştırma hakkındaki amaç, yöntem ve teknik bilgilere değinilmiştir. Birinci bölümde ceza ve akraba kavramlarının mahiyetleri ve genel olarak İslâm hukukunda cezalar incelenmiştir. Sırasıyla ikinci ve üçüncü bölümlerde ise akrabalığın suça ve cezaya etkisi ayrıntılı olarak ortaya konmaya çalışılmıştır.Bu çalışmadan elde ettiğimiz en önemli sonuç, akrabalığın, cezaya, kimi zaman doğrudan, kimi zaman dolaylı olarak etkisinin olduğudur. Bu etki de kendisini, cezaların düşmesi veya ağırlaşmasında gösterir. Buna ilâveten cezaların düşmesi veya ağırlaşmasında, cezalandırma amaçları çok önemli bir rol oynar.
Özet (Çeviri)
This study aims to abstract the effects of relationship to crime and punishment in the Islamic criminal law. As a more clear statement, the alternations in penalization and accepting of action as a crime are analysed in the situations which are existed relationship between criminal and aggrieved.This study which is carrying the title ?The Role of Relationship In The Adhibitting of The Arbitraments of The Islamic Criminal Law? is formed from introduction and three sections. Aim, method and technical informations of the study are touched in the introduction. At the first section, the characters of penalty and relationship terms and generally punishments in the Islamic criminal law are analysed. By order at the second and third sections the effects of relationship to crime and punishment are tried to display particularly.The most important result we get from this study is the reality of the effects of relationship to punishment whether directly or indirectly. These effects appear in cancellations and aggravations of punishment. In addition to this, the aims of punishment play a very important role in cancellations and aggravations of punishment.