Yeni belediyecilik stratejileri: Rekabet edebilir kentler yaklaşımı ve Türkiye
New municipalism strategies: The approach of competitive cities and Turkey
- Tez No: 261208
- Danışmanlar: DOÇ. DR. M. AKİF ÇUKURÇAYIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: küreselleşme, yerelleşme, rekabet gücü, rekabet edebilir kentler ve bölgeler arası eşitsizlik, globalism, localization, competitiveness, competitive cities and inequality between the regions
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü
- Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 225
Özet
Küreselleşme sürecinin tüm dünyayı etkisi altına aldığı günümüzde değişim, ülkeler için bir zorunluluk haline gelmiştir. Çünkü, küresel rekabet ortamının firmaları aşıp ulusları da etkilemesiyle rekabet, yalnız iktisadi bir kavram olmaktan çıkıp sosyo-kültürel, hatta siyasal bir boyut almıştır. Neticede, ülkelerin küresel rüzgârların etkisiyle savrulmayıp ayakta kalabilmesi de, rekabet gücüne sahip olmasına göre belirlenmektedir. Özellikle bölgeselleşme ve yerelleşme eğilimlerinin popüler hale gelmesi, rekabet edebilirliğin bölgelere hatta kentlere inmesine yol açmıştır. Bu durum, zaten ön plana çıkan, yerel yönetimlerin daha da güçlendirilmesi sonucunu doğurmuştur. Böylelikle, etkin, verimli ve demokratik olmadığı düşünülen geleneksel kamu yönetimi yaklaşımı yerini yeni kamu işletmeciliğine ve modern yönetim tekniklerine bırakmıştır. Dolayısıyla, halka en yakın birim olmaları bakımından öne çıkan belediyelerin ve kentlerin küresel rekabete karşı direnebilmesinin önündeki engellerin kaldırılabileceği düşünülmüştür. Ancak, kent yönetimlerinin, kentler arası rekabette etkin olabilmek için uyguladıkları politikalar bazen amacını aşabilmektedir. Çünkü başka şehirlerden üstün olabilmeyi sadece küresel sermayeye ev sahipliği yapmak olarak gören belediye yönetimleri, sermayenin tek bir kent ya da bölgede yoğunlaşması ile bölgeler arası eşitsizliği arttırıcı bir rol oynamaktadırlar.Son yıllarda hızlı bir kentleşme ve dönüşüm sürecine giren Türkiye'de de tüm birimler bu değişim rüzgârına kapılmış, birçok reform uygulaması başlatılmıştır. Ancak gerek göçlerin gerekse sermayenin belirli bölgelerde yoğunlaşması, ülkemizde de bölgeler arası eşitsizliği bir uçuruma dönüştürmüştür. Sorunların tespiti ve çözüm stratejileri için mevcut durum analizi yapmak maksadıyla resmi ve özel kuruluşların belirlediği endekslerle kentlerimizin durumunu daha iyi görebilmek ve konuya dikkat çekebilmek adına ise, bu tez konusu incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Alteration has become an obligation in these days which the period of globalism has effected all arround the world. The reason, the global competition overcomes the companies and effects the countries, the competition is not an economical term anymore, it reaches a socio culturel, more over a political dimension. Eventually, the capability of surviving against the global winds, is determined by having the power of competition. Especially, the tendency of regionalization and localization becomes popular, it couses the competitiveness effective in reagons and also in cities. And this sitiaution causes more effective local authorizations which were alrady importan in progress. Hereby the traditional public administration which was thought not active,efficent and democratic , has changed place with the new public management and modern management techniques. Consequently, it is been thought that because of they are the closest unity to the comminity, the municipalities and the cities can resist and remove the obstacles against the global competition.But sometimes the policies of the municipalities to be effictive in the competition between the cities,exaggerated. Because the municipalities, first think that being above the other cities is only being the host of the global capital, couse the raising of the inequality between the regions.In recent years, all units in Turkey which is in a transformation period, has been effected by the wind of alteration and many activations has been started. But, not only the immigration but also the condensation of the capital in certain regions, couses a huge inequality between the regions.This thesis subject, has been researched to determine the problems,and to make the situational anallayses and attract attention to situation of our cities by the endexes of the governmental and private communities.