Bosna-Hersek'in inanç coğrafyası
The map of religions structure in Bosnia and Herzegovina
  1. Tez No: 261214
  2. Yazar: NEDAD AVDİÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET ARAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Bosna-Hersek, Bogomilizm, Yahudilik, Hıristiyanlık, İslâmiyet, Bosnia and Herzegovina, Bogomilism, Judaism, Christianity, İslam
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Dinler Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bosna ? Hersek bulunduğu konum itibariyle X. Yüzyıldan Banlar döneminden başlayarak günümüze kadar farklı dönemlerde değişik devletler tarafından ve çeşitli yönetim ve siyasi sistemleriyle yönetiliyordu. Hem doğu ile batı bir köprü vazifesinde olması, arada bir yerde bulunması hem de bu değişik siyasi sistemlerin ve buraya yerleşen değişik milletlerin etkisi, buradan birçok dinin gelip geçmesini sağlamıştır. Bu din ve inançların bazısı buraya yerleşip varlığını devam ettirmiş, bazıları ise tutunamayıp belli bir süre sonra ortadan kaybolmuştur.Bosna ? Hersek, geçmişte olduğu gibi günümüzde de kozmopolit bir yapıya sahiptir. Birçok milletin, din, inanç, mezhep ve tarikatın bir arada yaşadığı ve faaliyet gösterdiği bir yerdir.Tarihte görülmüş, İlirler'in dini, Slavlar'ın dini ve Bogomillik dininin ortadan kaybolmasıyla bu bölgeye yerleşen ve varlığını sürdürmeye devam eden üç tane ilahi din Hıristiyanlık, Yahudilik ve İslamiyet dışında günümüzde Bosna ? Hersek'te, sonradan ortaya çıkmış ve bu bölgede genelde savaşlardan sonra görülmeye başlamış, Hıristiyan ve Hint kökenli birçok yeni dinî hareket de varlığını devam ettirip faaliyet göstermektedir.
Özet (Çeviri)
From X. 10th century or from the end of time of bans? rule, Bosnia and Herzegovina, is governed by a variety of empires and other political powers and administrations, due to its location. As a crossing point of the ways from the East and the West, regarding to its profound locational importance, Bosnia and Herzegovina has always been a cradle for different major religions and religious movements. Although some of these religions and religious movements have disappeared, most of them have survived and continued throughout the history.Today, Bosnia and Herzegovina represents a great number of cosmopolit religious structure. It is the place in where different nations, religions, churches, communions, cults and orders live and operate together.Beside three major religions (Islam, Christianity and Judaism), which are settled here after the perishing of old religions of Illyrians and Slavs and the one called Bogomilism, today there are very diverse relligious movements and sects of the Christian and Hinduist origin, mostly appeared after the war which took place in the last decade of previous century.