Koyunoğlu Müzesi kütüphanesindeki 13461 numaralı mecmuanın transkripsiyonlu metni
Transcriptional text of journal no: 13461 in the library of Koyunoglu Museum
  1. Tez No: 261217
  2. Yazar: EMRAH GÜNDÜZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE YENİTERZİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Klasik Türk Edebiyatı, şiir, mecmua, Classic Turkish literature, poem, journal
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 375
Özet
Çalışmamız, Koyunoğlu Müzesi Kütüphanesi'ndeki 13461 numaralı mecmuanın tanıtımı ile transkripsiyonlu metninden oluşmaktadır. Metni hazırladıktan sonra mecmuadaki şiirleri elimizde olan divanlardaki şiirlerle karşılaştırdık ve aradaki farkları gösterdik. Divanlarda bulunmayan şiirleri de ayrıca belirttik.Bir şiir mecmuası olan eser, 126 varaktır. Mecmuada 52 şaire ait yaklaşık 336 şiir vardır. Şairini tespit edemediğimiz şiirler de bu sayıya dahildir. Mecmuada en çok gazel nazım şekli yer almakta olup murabba, kıt'a, beyit gibi diğer nazım şekilleriyle yazılmış şiirlere de yer verilmiştir. En fazla şiir Nâbî 'den alınmış olup, daha sonra Niyâzî-i Mısrî, Kâmî, Yûnus Emre gelmektedir.Çalışmamız, Klasik edebiyatımızın metin kaynakları arasında olan şiir mecmualarının önemine dikkat çeker niteliktedir.
Özet (Çeviri)
Our study consists of introduction of Journal No: 13461 in the Library of Koyunoglu Museum and transcriptional text. We compared the poems in journal with the poems in divan present after preparing the text and showed difference between them. We also mentioned the poems not contained in Divan.The work that is a journal of poetry is 126 pages. There are almost 336 poems of 52 poets in the journal. The unnamed poems which has not got pen name are included in this number. The lyric verse takes place in journal at the most, and also poems written in other verses such as murabba, kıta couplet and also similar poems are also given place. The highest number of poems was taken from Nâbî and then Niyâzî-i Mısrî, Kâmî, Yûnus Emre follow him.Our study draws attention to the journals of poetry among the classical text sources of our literature.