Koyunoğlu Müzesi kütüphanesindeki 11452 numaralı şiir mecmuası (inceleme-metin)
(examine-text) poem of journal no: 11452 in the library of Koyunoğlu Museum
  1. Tez No: 261232
  2. Yazar: SAMET AZAP
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEMRA TUNÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Şiir, mecmua, şair, poem, poet, journal
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 440
Özet
Çalışmamız, Koyunoğlu Müzesi Kütüphanesinde kayıtlı 11452 numaralı şiir mecmuasının tanıtımı ve transkripsiyonlu metni ile, Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesindeki 1591 numaralı mecmuanın tanıtımından oluşmaktadır. 11452 numaralı şiir mecmuasını hazırladıktan sonra yayınlanan eserlerle karşılaştırıp farklılıkları gösterdik. 98 varaktan oluşan mecmuada 58 şaire ait 121 gazel, 5 kaside ve 21 adet diğer nazım şekilleri ile kimin olduğu tespit edilemeyen 30 şiir bulunmaktadır. Ayrıca çalışmamızda bu mecmuada yer alan şairler hakkında da ansiklopedik bilgi verdik.60 varaktan oluşan 1591 numaralı şiir mecmuasının tanıtımını yaparken de mecmuada yer alan şiirlerin matla beyitlerini vermek koşuluyla aynı şekilde yayınlanan eserlerle karşılaştırıp farklılıkları gösterdik. Dağınık yapıda olan mecmuada farklı yüzyıllarla ait 50 şairin 89 şiiri vardır. Bunun dışında, şairini tespit edemediğimiz 33 şiir ile 10 Farsça şiir, 2 Arapça şiir, 2 Arapça dua, 2 mektup ve 4 tane ilaç terkibi bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Our study consists of presantation and transcription of poem journal in the Library of Koyunoglu Museum with registery number 11452 and description of the journal in the library of Konya Disrict writing Museum, with registery number 1591.After preparing the poem journal with number 11452 we compared it with the published work and showed the differencer. There are 121 ghazals, 5 qasidas, 21 typer of other poetry and anonymous 30 poem in journal that contains 98 pager. We also gave encyclopaedic information about the poems that are in the journal.While presenting the poem journal with registery number 1591, we compared it with the published work and showed the differences by giving the first couplets of the poems in the journal. İn the journal that has a messy form there are 89 poems belonging to 50 poets. Along with this, there are 33 poems whose poets are not known, 10 Persian poems, 2 Arabic poems, 2 Arabic prayers, 2 letter and 4 medicine combination.