Resmi belgelerde sahtecilik suçu
Crime of fraud in official documents
- Tez No: 261350
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET BİLGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: sahte, resmi belgede sahtecilik, kamu görevlisi, kamu güveni, Türk ceza kanunu, fraud, fraud in official document, public official, public trust, turkish criminal law
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu araştırmanın amacı resmi belgelerde sahtecilik suçlarını eski ve yeni Türk ceza kanunu bakımından ve doktriner görüşler ışığında mukayeseli olarak değerlendirilmesidir. Bu incelemede yeni bir yasa olan 5237 sayılı Türk ceza kanununda sistematik açıdan kamunun güvenine karşı suçlar içerisinde yer alan resmi belgelerde sahtecilik suçları ele alınmıştır. Resmi belgede sahtecilik, resmi belgeyi bozmak, yok etmek, gizlemek, resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyan, resmi belge hükmündeki belgelerde sahtecilik, daha az cezayı gerektiren hal ve içtima hükümleri ile belgelerde sahtecilik suçlarında korunan hukuksal fayda incelenmiştir. Resmi belgede sadece düzenleme sonucu suçun oluşması bono poliçe ve çekte zarar unsurunun göz ardı edilmesi ve hüviyet cüzdanı, pasaport, nüfus tezkeresi, ruhsatname belgelerinin resmi belgeye eş tutularak cezalandırılması yeniden değerlendirilmesi gereken hususlar ise de yeni Türk ceza kanunuyla daha adil ve sade bir düzenleme yapıldığını söyleyebiliriz.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to evaluate fraud crimes in official documents from the perspective of old and new turkish criminal law by the light of the doctrinal opinions in a comparative way. In this research, fraud in official documents which exists within the crimes against the public trust has been studied systematically in a new law ; turkish criminal law no 5237. Fraud in official documents, spoiling the official documents, destroying, hiding, mispronounciation during preparation of the official documents, fraud in terms of offical documents,terms and conditions requiring less penalty and legal benefits protected in the fraud crimes have been analyzed. Even though conviction by equalizing identity, passport, residence permit, licence documents to official documents and merely the existence of crime as result of preparation are the matters that are to be discussed, we can conclude that through the new turkish criminal law, more fair and plain regulation has been made.