Sosyal değişme ve teknoloji ilşikisi
Relationship between social change and technology
- Tez No: 261380
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SITKI YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Teknoloji, Sosyal değişme, Modernleşme, Sosyalleşme, Technology, Social change, Modernization, Socialization
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Bölümü
- Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu çalışmada sosyal değişme ve teknoloji ilişkisi ele alınmış, teorik olarak teknolojinin sosyal değişmeye etkisi ortaya konmaya çalışılmıştır. Sosyal değişmenin sosyoloji disiplini için önemi vurgulanmış ve teknoloji ile ilişkilendirilmeye çalışılmıştır.Çalışmada geleneksel ve modern teknoloji ayrımına gidilmiş ve modern teknolojinin insanlık tarihinden bir sapma olduğu ve yerel-geleneksel teknolojileri bastırdığı ortaya konmaya gayret edilmiştir.Çalışmada yukarıda belirtilen çerçevede, insanlık tarihiyle eş zamanlı olarak ortaya çıkan teknolojinin sosyal hayat üzerindeki etkisi vurgulanmış ve her yeni teknolojik ürünün bir tavır alış, yeni bir davranış biçimi oluşturduğu üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
technology. At the theoretical level, I tried to discover the effects of technology on social This research has focused on the relationship between social change and change. In this study, the importance of social change was emphasized and it was tried to be related to technology.In this study, I looked at the technology as traditional and modern types and found that modern technology is an alienation factor which oppressed the traditional one.In this theoretical frame, by looking at the history of technology which began with the human history, we tried to show effects of technology. I argued that each and every new mode of technology has created a new attitude or behavior in the societies.