Yükseköğretim mezunlarının uzmanlık alanında istihdam sorunu ve iş doyumu
Job satisfaction and unemployment problem of the higher education graduates in self training field
  1. Tez No: 261493
  2. Yazar: TURGAY ERGİNCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA YAŞAR TINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: İş Doyumu, İstihdam, İşsizlik, Yükseköğretim, Uzmanlık Alanı, Job satisfaction, Employment, Unemployment, Higher Education, Self Training Field
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 262
Özet
Küreselleşmenin etkisiyle birlikte işletmelerin başarılı olabilmesi, sahip olduğu en değerli ve taklit edilemeyen işletme varlığı olarak kabul edilen ?insan?ın etkin yönetimi ile mümkün olabilecektir. Yeni yönetim teknikleri ile çalışanlarına yaklaşan yöneticiler ancak ihtiyaç ve beklentileri tatmin edilmiş, motivasyonu sağlanmış ve işinden tatmin olan çalışanların çalışma yaşamında mutlu ve daha üretken olacağının bilincindedirler. Bu anlamda işletmeler açısından rekabet üstünlüğünü sağlama ve sürdürmede işinden doyum alan çalışan profiline sahip olmak ve söz konusu doyum düzeyini daha da yükseltmek çok büyük önem arz etmektedir. Sadece işletmeler değil toplum açısından da iş doyumu yüksek olan çalışanlar önem arz etmektedir.Bu araştırmada çalışanların uzmanlık alanlarında (eğitim aldıkları alanda) çalışmalarının iş doyumu üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Bu anlamda Türkiye'de mesleki eğitimin, okul-sanayi işbirliğinin desteklenmesi ve yöneticilerin de işletmenin faaliyet alanı ile ilgili ve bu konuda eğitim almış çalışanları tercih etmesi daha faydalı olacaktır. Araştırma Yükseköğretim mezunlarının uzmanlık alanında iş doyumu üzerine bir anket çalışması ile tamamlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Humans are the univalent and inimitable assets for the companies. Companies will be well ahead with their employees in global business world. With modern management thoughts managers believe that employees will be happy and productive, if only their needs and expectations are satisfied and they are motivated and happy in their work life. For this reason, it is important for the companies to have satisfied employees from their job. Therefore, companies should try to increase their employees job satisfaction level by implementing various managerial activities. Not only for the companies, also for society, satisfied employees are very important.In this study, we analyze the effects of employement in area of specialization in self training field on job satisfaction. Vocational education and school-industry cooperation in Turkey should be supported and also managers should employ worker who trained for and interested the working area of the company. At the end of the study you can find the results of the Questionnaire which is about the job satisfaction of the employee who works in self training field.