Türk Ceza Kanunu'nda kan gütme saiki ile adam öldürme
Blood feud in Turkish Criminal Code
- Tez No: 261501
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA RUHAN ERDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Türk Ceza Kanunu, Adam Öldürme, Turkish Criminal Code, Murder
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu çalışmanın konusu kan gütme saikiyle adam öldürmedir. Kan gütme saikiyle adam öldürme; bir topluluğun üyesinin diğer bir topluluğun üyesini öldürmesi nedeniyle, üyesi öldürülen topluluğun diğer üyelerinin intikam almak amacıyla öldüreni veya onun yakınlarından birini öldürmesi olarak tanımlanabilir. Pek çok alanda gelişmeler görülmesine rağmen insanların kan gütme saikiyle öldürülmesi halen rastlanılan bir olgudur.Kan davası devlet otoritesinin kurumsal ve etkili olmadığı ilkel topluluklarda toplumun cezalandırma yöntemi olarak karşımıza çıkmaktadır. Kan davası devletin cezalandırma yetkisindeki tekeline alternatif bir adalet mekanizması olarak algılanmaktadır. Bunun yanında kan davasının yerellikten kopma ve normların dönüşmesi şeklinde yeni görünümler kazanması olgusu, bu geleneğin sadece devlet otoritesi ve devletin suç siyaseti ile açıklanamayacak olduğunu gösterir.Kan davası olgusunun varlığı, kırsal topluluklarda yaşayanların yaşadıklarından daha büyük topluluklara uyum sağlayamamalarına dayandırılabilir. Kan davasının en önemli iki temel sebebi ekonomik ve sosyal sebeplerdir. Bu iki temel sebebin dışındaki başka sebepler de bu olgunun varlığını sürdürmesine neden olmaktadır.Kan gütme saikiyle adam öldürmenin cezası, mülga 765 sayılı TCK 450/10 hükmü gereğince idam olarak öngörülmüştü. Yürürlükteki 5237 sayılı TCK 82/1-j hükmüne göre bu suç için öngörülmüş olan ceza ise ağırlaştırılmış müebbet hapistir.Türkiye'deki kan gütme saikiyle adam öldürme suçlarının büyük çoğunluğu genellikle cezai ehliyeti olmayan ya da cezada indirim gerektiren yaş küçüklüğü bulunan failler tarafından işlenmektedir.Kan gütme saikiyle adam öldürme suçlarını önlemeye yönelik adımlardan birisi taraflar arasında uzlaşma veya barışmayı sağlamaktır. Etkili insanlar veya komşular tarafları uzlaştırma görevini üstlenebilir. Doğu, Güneydoğu ve Karadeniz bölgelerinde uzlaşma için kan parası talep edildiği görülmektedir Bu kan davasını engellemenin en etkin yoludur. Kan davasını önlemenin üçüncü bir yolu da taraflardan birinin ülkenin başka bir bölgesine göç ettirilmesidir. Taraflar arasında uzlaşmayı sağlayabilecek diğer bir yol da grup bireyleri arasındaki evliliklerdir. Hatta bu konuda göçe dair yasal koşulları düzenleyen ve kan davası suçlarını önlemeye yönelik olan 3236 sayılı kanun, kanunkoyucu tarafından 1937 yılında kabul edilmişti.Kanaatimizce kan gütme saikiyle adam öldürme suçlarını önlemek için devlet tarafından alınması gereken önlemler şunlardır: Toprak reformuna ilişkin yasalar çıkarılmalıdır- Etkili bir hukuk siyaseti ve reformu gerçekleştirilmelidir- Güvenlik tedbirleri arttırılmalıdır- Kan gütme saikiyle adam öldürme suçlarının halen görüldüğü bölgelerdeki eğitim olanakları arttırılmalıdır. Kanaatimizce kan gütme saikiyle adam öldürme suçlarının engellenmesini sağlamakta bu suçun sadece en ağır şekilde cezalandırılması yeterli olmayacaktır.
Özet (Çeviri)
The subject of the thesis is the tradition of blood feud. Blood feud, may be defined: If a member of a group kills a member of another, members of the group of the dead man take revenge by killing the killer himself or one of his kinsmen. There has been killing of people because of blood feud although there has been many developmerts in every field.Blood feud functions as the means of punishment in the primitive societies where the political power is not institutionalised and differentiated. Blood feud appears as a conception of justice regarded as an alternative to the state monopoly of sanction. Moreover, the fact that the blood feud tradition has acquired new aspeçts which can be regarded as a rupture from the local context and as the transformation of norms, shows that this tradition cannot be explained as depending only of the state authority and punishment policy.The existence of blood feud is due to the fact that in regions in which such incidents occur frequently, the village communities could not be integrated in the wider society in which they live. The two basic causes of blood feud are economic and social. These are some basic reasons for beginning of the blood feud, which a number of other reasons may cause to continue.If a murder is committed for the motive of blood feud the culprit was executed according to the Act No. 765 (Turkish Penal Code) Article 450/10 According to the current Turkish Criminal Code (Act No. 5237) Article 82/1-j the penalty for this crime is qualified lifetime imprisonment.A great majority of blood feud crimes in Turkey are commited by young people who do not have criminal liability but capable of using arms.In order to prevent blood feud crimes there are steps taken by people themselves, one of them is reconciliation. Influential people and neighbours intervene to reconcile the groups. At the reconciliation in the Eastern Anatolia, South-Eastern Anatolia and Black Sea regions the injured party receives blood money. For the parties another practise is to become relatives through marriage. This is the most efficient prevention of blood feud. A third means of prevention of blood feud is to obtain the emigration of one of the parties to another region of the country. There was even an Act, No. 3236 regarding to provide the legal conditions for the emigration in order to prevent the blood feud crimes.In our opinion for prevention of blood feud the state should take the following measures; - The land reform laws should be passed. ? An efficient law policy and reform should be carried out. ? Security measures should be increased. ? The educational opportunities should be increased in the regions where blood feud still obtains. In our opinion only giving a harsh penalty is not enough to prevent the blood feud crimes.