Avrupa Birliği'nde kurumların vergilendirilmesi ve üyelik sürecinde Türkiye'nin uyum çalışmaları
Taxation of corporations in E.U. and Turkey?s adaptation endeavours during membership process
  1. Tez No: 261502
  2. Yazar: GÜNDÜZ ÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET ERDAL ÖZKOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: European Union, Taxation Authority, Corporations Tax, Harmonization, Membership
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Dünya ülkeleri arasında gelişen Küresel ticarete bağlı olarak hızla artan küresel rekabette etkili olabilmek için üye ülkelerin yer aldığı Ortak Pazarı kuran Avrupa Birliği, ortaya çıkan Ortak Pazarın potansiyeli de göz önünde bulundurularak, üye ülkelerin sistemlerinin birbirine yakınlaşması yoluyla ortak kuralların geçerli olabileceği düzenlemeler yapmaktadır.AB, Ortak Pazarın etkinliğini arttırmak amacıyla uyumlaştırma ile ilgili pek çok alanda düzenleme yaptığı gibi vergi politikaları konusunda da düzenlemeler yapmıştır. AB, ulusal egemenliklerini kaybetme korkusu yaşayan üye ülkelere, vergilendirme konusunda hukuki kaynaklarını kullanarak çeşitli düzenlemeler önermekte, uygulamasını ise üye ülkelerin otoritelerine bırakmaktadır. Zaten AB tarafından yapılan düzenlemelerin amacı üye ülkelerin vergi sistemlerini aynılaştırmak değil uyumlaştırmasını sağlamaktır.Çalışmamda, AB'nin vergilendirme düzenlemeleri ile tam üyelik yolundaki Türkiye'nin bu düzenlemelere uyum çalışmaları detaylı biçimde verilmiştir. Vergi teorisi ve Kurumlar Vergisi'nin teorik yapısı ile tarih içerisindeki gelişimi ve Türk vergi sistemi içerisindeki yeri aktarılmış, AB'nin vergilendirme ile ilgili hukuki kaynakları, AB'nin vergilendirme yetkisi ve KV uyumlaştırma çalışmalarında dikkat edilmesi gereken hususlar detaylarıyla açıklanmıştır. AB içerisinde üye ülkelerin vergi sistemlerini uyumlaştırma zorunluluğu AB'nin kuruluşundan günümüze KV ile ilgili tüm çalışmaları detaylı bir biçimde incelenmiştir. Türkiye ile AB ilişkilerinin tarihi gelişimi, Türkiye'nin uyumlaştırma zorunluluğu ve AB'nin düzenlemelerine uyum sağlamak için yürüttüğü çalışmalara da kapsamlı olarak yer verilmiştir. Müzakere sürecinde bulunan Türkiye'nin uyumlaştırma çabaları ile elde ettiği sonuç ve bu hususta yapılması gerekenler konusunda öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The European Union building the Common Market including memberstates to have a role on rapidly increasing global competition as a part ofdeveloping global trade between world countries , has been making regulationsthrough converging of member states? systems by taking the Common Marketpotential into consideration.The EU has made regulations about not only taxing policies but also onmany fields about harmonisation aiming to increase the efficiency of theCommon Market. The EU suggests various regulations to those countries ofwhich have the fear of losing their national hegemonies by using their juridicalresources on taxation, and at the same time leaves the applications ıf this formember states? authorities. The aim of regulations of EU already is not copyingmember states? taxing systems , but harmonizating them.In this study, we discussed EU?s taxation regulations and Turkey?s, ofwhich aiming full membership, harmonization to these regulations in details.Furthermore, Tax Theory, theorical structure of Corporations Tax and itshistorical basis and role on Turkish Taxing System are also mentioned , taxingauthority of EU and important issues on Corporation Tax harmonizationstudies are demonstrated. Again, we discussed historical base of Turkey-EUrelations , Turkey?s harmonizing necessity and studies of accordance with EUregulations comprehensively. Suggestions about Turkey?s , of which innegotiation process, harmonization experiences and what Turkey should doalso developed through this study.