Ebu Bekr İbnü'l-Arabî'nin Ahkâmü'l-Kur'an'ında hadislere yaklaşımı
The thesis of master Ebu Bekr Ibn al-Arabi?s approach to the hadith in his Ahkam al-Quran
- Tez No: 261508
- Danışmanlar: PROF. DR. NEVZAT AŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Hadis, Ibn al Arabi, Ahkam al Quran, Hadith
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu çalışma, XI. Yüzyılın sonları ile XII. Yüzyılın başlarında yaşamış olan Ebu Bekr İbnü'l-Arabî'nin Ahkâmü'l-Kur'an'ında hadislere yaklaşımını incelemeyi amaç edinir.Bu çalışmada, İbnü'l-Arabî'nin hayatı, eserleri ve hadis bilgisi çeşitli yönleriyle ele alınıp incelenmiştir.Birinci bölümde öncelikle İbnü'l-Arabî'nin kullanmış olduğu hadis terimleri tespit edilmiş, sonra naklettiği rivâyetlere kaynak gösterdiği eserler değerlendirilmiştir.İkinci bölümde ise, İbnü'l-Arabî'nin sünnet anlayışı ve şer'i deliller içerisinde Sünnet'in yeri hakkında bilgi verilmiştir. Yine, burada İbnü'l-Arabî'nin isrâiliyyâta yaklaşımı ve isrâiliyyât kaynaklı rivâyetlerden kabul veya reddettiği bazı örnekler kaydedilmiştir.Çalışma sırasında, Kur'ân, hadis, lügat ve biyografi kaynaklarından istifâde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis aimed to examine in ?Ahkam al Quran? of Abu Bekr Ibn al Arabi, who lived at the end of the XIth century and the beginning of the XIIth century, his approach to the hadith.In this thesis Ibn al Arabi?s life, his works and his information of hadith were examined from different aspects.The first chapter deals with the term of hadith which Ibn al Arabi mentioned in his work. Later on, the works which he used as references in his work where evaluated.In the second chapter Ibn al Arabi?s understanding of Sunna and the place of Sunna among the Shar?i arguments were dealt with. Again, Ibn al Arabi?s look on the Israiliyyat and some samples he accepted or rejected among them has been presented.Here, from the Holy Quran, hadith, dictionaries and biography sources were benefited.