Avrupa Birliği tarım politikalarında reformlar ve sonuçları
European Union agricultural policy reforms and their results
- Tez No: 261510
- Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR UYSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Tarım Sektörü, Ortak Tarım Politikası, Ortak Tarım Politikası Reformları, European Union, Agricultural Sector, Common Agricultural Policy, Common Agricultural Policy Reforms
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 229
Özet
Tarım, insanlık tarihinin ilk zamanlarından bu yana yaşamın birincil kaynağı ve insanoğlunun varlığını sürdürebilmesini olanaklı kılan en eski üretim faaliyetidir. Tarım sektörü, insanların en temel ihtiyaçlarını karşılaması bakımından, toplumsal yaşamın merkezinde yer almaktadır. Tarım sektörü ve sektörü yönlendiren tarım politikaları, toplumsal yaşamdaki bu merkezi konumun yanı sıra günümüzde, küreselleşmenin ve uluslararası ticaret hacminin giderek büyümesinin de etkisiyle yeni koşullara uyarlanmakta ve önemini korumaktadır.Tarım politikaları, hem ulusal hem de Avrupa'nın bütünleşme sürecinde olduğu gibi uluslararası/uluslarüstü seviyede ele alınabilir. İkinci Dünya Savaşı nedeniyle yaşanan kıtlığın yarattığı endişenin yanı sıra, Avrupa Topluluğunun aktif nüfusunun çok önemli bir bölümünü oluşturan tarım sektörü çalışanlarının gelir düzeyinin korunması ve üye ülkelerin ulusal tarım politikaları arasındaki derin farklılıkların giderilmesi gerekliliği Topluluğu tarımda ortak bir politika oluşturmaya yöneltmiştir. Avrupa Birliği'nin ilk ortak politika tecrübesi olan Ortak Tarım Politikası, yaklaşık yarım yüzyıldır uygulanan ve geçirdiği reformlarla günümüze kadar ulaşan bir Topluluk pratiğidir.Bu çalışmamızda amaç, geçmişten günümüze Ortak Tarım Politikası'nda gerçekleştirilen reformları ve bu reformların doğurduğu sonuçları incelemektir. Çalışmamızda, Avrupa Birliği'nin tarım politikalarındaki değişimin nedenselliğini ortaya koymak açısından, Birliğin tarımsal yapısı ve tarımın Birlik ekonomisindeki yeri, gerek dönemsel gerekse güncel istatistiki verilerin de yardımıyla analiz edilmektedir.
Özet (Çeviri)
Agriculture has been the primary source of living and the oldest production activity enabling the maintenance of the existence of mankind since the early times of human history. As it constitutes the basic necessities of humans, agricultural sector is located in the center of the social life. In addition to this previous prominent status, agricultural sector and the agricultural policies which lead this sector are being adapted to new circumstances and still maintain their importance.Agricultural policies can be considered in either national level or international/supranational levels such as in the integration process of Europe. Besides the anxiety resulted from shortages experienced due to the Second World War, the necessities of preserving the income levels of the farmers who constituted a significant part of the active population and eliminating the dissimilarity between the national agricultural policies of member countries led the Community to form a common policy in agriculture. Common Agricultural Policy, being the first common policy experience of the European Union, is a Community practice which has been carried out for half a century and reached these days through the reforms which it has been undergone.The aim of this study is to examine the reforms in Common Agricultural Policy and their results. In order to reveal the causality of the changes in the European Union?s agricultural policy, the Union?s agricultural structure and the role of agriculture in the economy of the Union is analyzed with the help of both periodical and actual statistical data.