Eğrikapılı Mehmed Râsim ve divançesi (inceleme-metin)
Egrikapili Mehmed Rasim and his diwanche (examination-text)
- Tez No: 261536
- Danışmanlar: PROF. DR. İLHAN GENÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: El Sanatları, Türk Dili ve Edebiyatı, Crafts, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Divançe, Eğrikapılı Mehmed Râsim Efendi, Divan Edebiyatı, Tasavvuf, Diwanche, Egrikapili Mehmed Rasim Efendi, Ottoman Poetry, Islamic Mysticism
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
- Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 252
Özet
?Eğrikapılı Mehmed Râsim ve Divançesi (İnceleme-Metin)? adını verdiğimiz bu çalışmada, Râsim'in Divançe'sinin tenkitli metnini vererek eseri dinî ve tasavvufî edebiyat açısından tahlil etmeye çalıştık.Çalışmamız, giriş bölümü dâhil üç bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde, Divançe'nin daha iyi anlaşılabilmesi için, XVIII. yüzyılın siyasî ve kültürel hayatı ile şairin hayatı, çevresi, mesleği, edebî şahsiyeti ve eserleri hakkında bilgi verilmiştir.Birinci bölümde Râsim'in Divançe'sinin muhtevası sunularak önemi vurgulanmıştır. Daha sonra Divançe'de yer alan dinî ve tasavvufî kavramların tahlili yapılmıştır.İkinci bölümde ise; mevcut nüshaların tavsifi yapılmış ve Divançe metninin kuruluşunda takip ettiğimiz metod açıklanmıştır. Ayrıca bu bölüm, Divançe'nin tenkitli metnini içermektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, named ?Egrikapili Mehmed Rasim and his Diwanche (Examination-Text)?, we have at first tried to present the criticized text of Rasim?s Diwanche and then analyzed it according to religious and mysticalliterature.The thesis consists of an introduction and two chapters. In the introduction, to be more understandable, we have given informations about political and cultural life in the eighteenth century, Eğrikapılı Mehmed Rasim?s life story, his entourage, profession, literary personality and his studies.In the first chapter, significance of Rasim?s Diwanche was emphasized by submitting the content of Diwanche. Then, religious and mystical ideas in Diwanche were analyzed.In the chapter two, the characterizations of various copied manuscripts of Divanche were examined and the method followed by us in constructing the text of the Diwanche was explained. In addition, this chapter includes a critical edition we have made (criticized text) regarding the Diwanche.