Türk siyasi tarihinde CHP'nin gençlik kolları
  1. Tez No: 261561
  2. Yazar: ASİL KAYA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OKTAY GÖKDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Political Science, History
  6. Anahtar Kelimeler: CHP, Youth Organization of CHP, Centerist Left, Democratic Left, September 12
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
  12. Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 468
Özet
Çalışmamızın temel amacı, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk partisi olan CHP'nin Gençlik Kolları'nın tarihsel gelişimini ve CHP'li gençlerin Türk siyasetindeki önemini ortaya koymaktır.1951 yılında Halkevleri'nin kapatılmasıyla birlikte, 26 Kasım 1951 tarihinde gerçekleştirilen CHP 9. Olağan Kurultayı'nda tüzük değişikliği yapılmak suretiyle CHP Gençlik Kolları'nın kurulması için ilk adım atılmıştır. Bu dönemde ocak teşkilatlarında örgütlenmeye başlayan gençler, 2 Mart 1953 tarihli CHP Genel İdare Kurulu toplantısında kabul edilen yönetmelikle ilk defa ?Gençlik Kolları? adıyla örgütlenme sürecine girmiştir.17 Şubat 1954 tarihli CHP Genel İdare Kurulu toplantısında Suphi Baykam'ın başkanlığında Gençlik Kolları Merkez Yönetim Kurulu'nun atanmasıyla, CHP'li gençler bir anlamda örgütlenme sürecini tamamlamış oluyorlardı. Aynı dönemde Demokrat Parti Genç Demokratlar Teşkilatı kurulmuşsa da CHP Gençlik Kolları kadar etkin olmamıştır.Türk Siyasi Tarihi'nde önemli gelişmelerde aktif rol oynayan CHP Gençlik Kolları, ilk kurultayını 1 ? 2 Ağustos 1961 tarihlerinde toplamış ve 12 Eylül 1980 Darbesi'ne kadar da toplam 10 Kurultay gerçekleştirmiştir.12 Eylül öncesinde CHP'nin özgücü olan CHP Gençlik Kolları, zaman zaman parti politikalarına da yön verir konumda olmuştur. Ortanın Solu felsefesinin gelişmesinde, CHP'de lider değişikliğinin gerçekleşmesinde ve Demokratik Sol felsefenin bilimsel temele oturtulmasında CHP Gençlik Kolları'nın büyük payı vardır.Çalışmamızda CHP Gençlik Kolları'nı incelemeden önce tarihsel süreç içerisinde dünyada ve Türkiye'de meydana gelen gençlik hareketlerine de göz attıktan sonra, CHP Gençlik Kolları'nın kuruluş ve gelişim süreçleri işlenerek, Türk siyasetinde CHP Gençlik Kolları profili ortaya konulmuştur.Çalışmamızın sonunda günümüzde CHP Gençlik Kolları'nın sahip olduğu koşullar da göz önüne alınarak, 12 Eylül öncesindeki kadar aktif olmadığı sonucuna varılmış, bunda 12 Eylül öncesinde CHP'de aktif siyaset yapan, bugünkü CHP yöneticilerinin de rolü olduğu anlaşılmıştır.Anahtar Kelimeler; CHP, CHP Gençlik Kolları, Ortanın Solu, Demokratik Sol, 12 Eylül
Özet (Çeviri)
The main purpose of our study, analysing the CHP which ise the first party of the Republic of Turkey, the historical development of CHP?s Youth organization and specifiying the importance of this organization for Turkish politics.After the termination of community centers some regulations about CHP?s Youth were changed in the 9. General meeting of CHP and first step was realized for founding the youth organization of CHP in November 26, 1951ü March 2, 1953 CHP?s Youth named as Youth Organization of CHP with the specific regulation and organising process was started.February 14, 1954 organising process of Youth Organization of CHP was completed with the apointing the administration board of CHP?s youth organization by the Suphi Baykam who head of CHP?s youth organization. In the same period youth of Democrat Party were also organised as ?Young Democrats? but they were not active as the CHP?s youth organization.Youth organization of CHP has realised their first general meeting August 1 ? 2, 1961 and they have realized 10 general meeting until the September 12, 1980 military coup process.Before the September 12, 1980 military coup process, the youth organization of CHP have also helped for shaping the policies of party. Youth organization of CHP played important role in the development of Centerist Left ideology and DemocraticLeft ideology.In our studies, before analysing the youth organization of CHP, we should anaylse the other youth movements in the Turkey and in the World. Then we can analyse the foundation and development process of CHP?s youth organization which can be shown as an important profile in the Turkish politics.As a conclusion before the September 12 process CHP?s youth organization was more active. Nowadays the youth organization pf CHP is less active and many people from the former youth administration partially played role in becoming less active.