Türk Vergi Hukukunda defter tutma yükümlülüğü
Book keeping obligation in Turkish taxation system
- Tez No: 261592
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP ARIKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Türk Vergi Sistemi, Mükellef, Beyan, Yasal Defter, Kayıt, Defter Tutma Yükümlülüğü, Vergi Cezası, Turkish Taxation System, Taxpayer, Tax Declaration, Legal Book, Entry, Book Keeping Obligation, Tax Penalty
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Bölümü
- Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 235
Özet
Türk Vergi Sistemi ödenmesi gereken vergilerin mükelleflerin kendileri tarafından hesaplanarak bildirilmesini istemektedir. Bu durumda beyan edilen vergi matrahlarının doğruluk derecesinin devlet tarafından kontrol edilmesi şart olmaktadır. Söz konusu kontrolün yapılabilmesi için mükellef beyanlarının dayanağını oluşturan vergisel işlemlerin bilinmesi gerekir. Bu nedenle söz konusu işlemlerin belirli bir disiplin içinde kayıt altına alınması zorunluluk olmaktadır. Bu kayıt zorunluluğu defter tutma işleminin mükellefler için bir yükümlülük haline gelmesine neden olmuştur.Vergi mükelleflerinin tutacakları defterler ve bunların tutulma şekli 213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nda ayrıntılı olarak belirlenmiştir. Mükelleflerin bu kurallara uyarak defter tutması mecburidir. Aksi takdirde defter tutmadan beklenen amaç ve faydaya ulaşılamaz. Defter tutmaya ilişkin emredici kurallara uymayan mükellefler adına hem ilave vergi tarh edilir hem de vergi cezası kesilir. Bu nedenle defter tutma yükümlülüğüne uyulması mükellefler açısından büyük önem arz etmektedir.Bu çalışmada defter tutma yükümlülüğünün genel esasları ve bu yükümlülüğe egemen olan ilkeler incelenmiştir. Ayrıca bu yükümlülüğe uyulmamasının sonuçları da ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Turkish Taxation System requires that, the taxes to be paid must be calculated and declared by the taxpayers themselves. In this case, the degree of accuracy of the taxes declared must be controlled by the government. To make the control of such statements, entries that are basis for the taxpayer?s declaration has to be known. For this reason it is necessary that such transactions recorded within a specific discipline. These necessities make the book keeping process to become a liability for the taxpayers.The books and their registering methods are determined particularly in Tax Procedure Law No.213. It is compulsory for the taxpayers to obey these rules while book keeping process. Otherwise, expected goals and the benefits of bookkeeping can not be attainable. For taxpayers who are disobeying the book keeping obligations will have to bear the results as additional tax amount and fiscal penalty. Therefore, observing the provisions of book keeping acts is of great significance in terms of taxpayers.In this study, the general fundamentals of book keeping and principles dominant on this obligation has been under debated. The consequences of not obeying these obligations have been also discussed.