Küreselleşme ve kentsel dönüşüm bağlamında soylulaştırma kuramlarının İstanbul'da uygulanabilirliği: Cihangir örneği
The applicability of gentrification theories to İstanbul in the context of globalization and urban transformation: The case of Cihangir
  1. Tez No: 261615
  2. Yazar: ÜLKE EVRİM UYSAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. PELİN PINAR ÖZDEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Post-Fordizm, küreselleşme, kentsel dönüşüm, kentsel ayrışma, soylulaştırma, Post-Fordizm, globalization, urban transformation, urban segregation, gentrification
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 180
Özet
1980'lerden itibaren ulusal ekonominin yeni küresel ekonomi modeline eklemlenmesi ve uyarlanması sürecinde, Türkiye çok sayıda kökten değişikliklere ve dönüşümlere maruz kaldı. Bu sürece, Sovyetler Birliği'nin yıkılması, yeni bir dünya sisteminin oluşması ve küreselleşme tartışmaları eşlik etti.Bu çerçevede, yeni kapitalizmin dönüştürücü etkileri üretim ilişkilerinde ve dolayısıyla yönetsel ve yasal boyutlarda kendini göstermeye başladı. Bir başka deyişle, Türkiye'de sermaye ve üretim ilişkileri kendini yenilemeye başlayınca, Türkiye'nin yönetsel ve hukuki yapısı da dünyadaki yeni ekonomik çerçeveye uygun olarak, toptan bir değişim/yapısal uyarlama sürecine girdi. Sermayenin kent mekanının yeniden keşfetmesi ise bu süreçlerle eş zamanlı ve uyumlu olarak gerçekleşti. ?Yeni oyunun kuralları?nı benimsemenin gereği olarak, yeni ekonomik politikalar beraberinde, kentsel dönüşüm başlığında incelenebilecek yeni kentsel stratejileri getirdi. Mekana ilişkin politikaların geniş çapta ve büyük ölçüde gelişigüzel uygulanması, kentliler arasında kentsel donatılara erişim açısından eşitsizliğe, sınıf çatışmalarına, ayrımcılık ve sosyal dışlanmaya, evsizlik ve yoksulluğa; bir başka ifade ile kentsel ayrışmaya yol açtı.Bu çalışmada, kentsel dönüşümün bir yöntemi ve sonucu olarak kendini gösteren, küreselleşme, sermaye gruplarının mekana müdahalesi, kentsel ayrışma ve yeni toplumsal sınıflarla kayda değer bağları bulunan soylulaştırma süreci üzerinde durulacaktır. Sürecin nedenlerini, etkilerini, gelişimini ve sonuçlarını açıklamak için çalışma alanı olarak İstanbul'daki Cihangir semti seçilmiştir.
Özet (Çeviri)
Since early 1980s, Turkey has witnessed radical changes and transformations as Turkish economy has been gradually articulated to the world?s new economic system. This process was accompanied with the discourse of globalization as The Soviet Union collapsed and a new world system emerged.In this context, the reflection and transformative effects of new capitalism have occurred in Turkish economic system, in parallel with the changes in superstructure level which is related with the changes in legislative, administrative and executive level. In other words, as the capital in Turkey has begun to renew itself, Turkey?s governmental and legislative system have been coerced for a total adoption to the world?s new economical framework. The capital?s rediscovery of urban space is isochronal and harmonious with these shifts. The necessity of adopting so called ?rules of the new game? has come with the adjustment of urban strategies to new economic policies, which is called urban transformation. The application of spatial policies resulted in inequalities, conflicts, discrimination and social exclusion among urban population, in a sense resulted in urban segregation.In this study, it is aimed to illustrate a method and a consequence of urban transformation called gentrification, which has noteworthy ties with these processes of globalization, capital?s penetration to urban space, urban segregation and progressively emerging new social classes. Cihangir neighborhood in Istanbul is selected as a field of study to express and discuss causes, effects, processes and consequences of gentrification.