Hollywood ve Türk sinemasında ürün yerleştirme: 2006 yılı Türk ve Hollywood filmlerinin karşılaştırmalı içerik analizi
Product placement in Hollywood and Turkish cinema: a comparative content analysis of Turkish and Hollywood films in 2006
  1. Tez No: 261622
  2. Yazar: ZEHRA ZEYNEP FETVACI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERGÜN YOLCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Ürün yerleştirme, reklamcılık, sinema, pazarlama, Product placement, advertising, cinema, marketing
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Global rekabetin arttığı günümüz dünyasında firmalar ürün ve hizmetlerini daha etkili ve verimli bir şekilde pazarlamak için yeni yollar aramaya başlamışlardır. Geleneksel reklam anlayışının tüketiciler üzerinde etkisini yitirmesi üzerine; ürünlerin sinema filmleri, televizyon programları, müzik klipleri, kitaplar ve bilgisayar oyunlarına yerleştirilmesi anlamına gelen ürün yerleştirme tercih edilen bir yöntem haline gelmiştir. Bu çalışmada ürün yerleştirmenin yaygın olarak uygulandığı sinema filmleri ele alınarak, Türkiye'de 2006 yılında gösterime giren ilk 10 Türk ve Hollywood filmlerinin karşılaştırmalı içerik analizi yapılmıştır. Çalışmada Türk ve Hollywood filmlerinde ürün yerleştirme oranları karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
As the competition grows in our daily life, companies are seeking more effective and productive methods for marketing their products and services. Because the traditional advertisement approach has lost its effect on customers, product placement appears in films, television series, music videos, books and video games In this study, considering the motion pictures in which product placement are applied, the comparative content analysis of the top ten Turkish and Hollywood motion pictures in 2006 are performed. The product placement ratios at Turkish and Hollywood motion pictures are compared.