Kurumsal adalet ve adalet algısının örgütsel bağlılık üzerindeki etkisi
The effect of justice perceptions and institutional justice on organizational commitment
  1. Tez No: 261632
  2. Yazar: ALPER BERBER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜVEN ORDUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Adalet, bağlılık, sistem adaleti, kural adaleti, dağıtım adaleti, etkileşim adaleti, işlem adaleti, eşitlik teorisi, sosyal mübadeleteorisi, duygusal bağlılık, normatif bağlılık, kronik bağlılık, Justice, commitment, systemic justice, procedural justice, interactional justice, distributive justice, equity theory, social exchange theory, affective commitment, normative commitment, continuance commitment
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Araştırmada, kurumsal adalet bileşenlerinin; dolayısıyla kişilerin adalet algısının örgütsel bağlılık üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Araştırmada adalet ve bağlılık için ayrı birer ölçek kullanılmış, Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde mağazaları olan bir kurumun çalışanlarına uygulanmıştır. Adalet ölçeği araştırmada görüleceği üzere ayrıca geliştirilmiş olup, bağlılığı ölçmek için Meyer ve Allen' ın Kurumsal Bağlılık Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma, toplam dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, araştırmanın amacı, kapsamı ve kısıtlarıyla ilgili bir ön tanıtımı yer almaktadır. İkinci bölümde, araştırmanın kuramsal temeli ele alınmıştır. Ölçümü yapılacak olan kurumsal adalet ve örgütsel bağlılıkla ilgili literatürde yer alan teorik bilgiler anlatılarak, bu iki kavramın daha önce ilişkilendirildiği araştırmalara da yer verilmiştir. Araştırmanın üçüncü bölümünde, araştırmanın yapılış yöntemiyle ilgili bilgiler yer almaktadır. Ölçüm biçimi, ölçekler, ölçeklerle ilgili kısıtlılık ve önkabuller ile araştırmada kullanılan istatistik analiz yöntemleriyle ilgili detaylı bilgiler verilmiştir.Araştırmanın son bölümü ise, yapılan ölçümler sonucu ortaya çıkan bulgularla ilgilidir. Yapılan ölçümlerin sonuçları bu bölümde detaylı olarak verilmiş olup, bu sayısal verilerin yorumları ve tüm bu araştırmanın sonucunda elde edilenler ile ilgili sonuç bölümünde anlatımlar yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research, the effect of the components of organizational justice - also can be defined as justice perception ? onto organizational commitment. In the study, two seperate scales for justice and commitment is used and apllied onto the employees of a company that has stores in various regions of Türkiye. As seen in the study, the justice scale was newly developed. For commitment, the Organizational Commitment Scale of Meyer and Allen is used. The research consists of four chapters. In the first chapter, there is an introduction part explaning the aim, the scope, the importance and the limitations of the study. In the second chapter, the Theorical Base of the study is involved. There are theorical information about organizational justice and organizational commitment and researches that has correlated these two topics. In the third chapter of the study, tehere are explanations about the methodology of the making of the research. Detailed information is given about the scales, scaling, limitations and assumptions and statistical analyze methods used in the study.The final chapter of the research is about the findings about the application and analyzes. Not only the results of the measurements are given in detail, but also the comments of the numerical data and everything produced as a result of the research are explained in detail.