Bir kurumsal yönetim modeli olarak Türkiye'de nakit akım haklarının ötesinde kontrol hakları sağlayan şirket kontrol biçimlerinin finansal etkinliğinin testi (piramit yapılar, çapraz hissedarlık ve iki sınıflı hisseler)
As a corporate governance model the financial efficiency test of corporate control mechanisms that give control rights beyond cash-flow rights in Turkey (pyramid structures, cross ownership and dual-class shares)
- Tez No: 261655
- Danışmanlar: PROF. DR. BELKIS SEVAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal Yönetim, Temsil Maliyetleri, Sahiplik Yapısı, Kontrol Hakları, Nakit Akım Hakları, Kontrolün Özel Yararları, Piramit Yapılar, Corporate Governance, Agency Costs, Ownership Structure, Control Rights, Ownership Rights, Private Benefits of Control, Pyramid Structures
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Finans Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
Bu çalışma, Türk sanayi sektöründeki firmalarda en büyük hissedarın nihai olarak sahip olduğu kontrol ve nakit akım haklarının firma değeri üzerine etkileri olup olmadığını incelemektedir. Çalışma İMKB Ulusal Sınaî Endeksi'ne dâhil halka açık işlem gören 153 şirketin 2006 yılı sonuna ait verilerini kullanmaktadır. Doğrusal regresyon analizi kullanılarak çalışmada firma değerlerinin en büyük hissedarın nakit akım hakkı ile birlikte yükseldiği bulunmuştur. Bu bulgu yoğunlaşmış sahiplik özelliği taşıyan ülkelerde kontrol eden hissedar ile azınlık hissedarların çıkarlarının uyumlaştırılmasında nakit akım hakkının önemli bir kurumsal yönetim mekanizması olduğunu göstermektedir. Regresyon sonuçları en büyük hissedarın kontrol ve nakit akım hakları farkı ile firma değeri arasında beklenen negatif ilişkiyi desteklememektedir.
Özet (Çeviri)
This study investigates whether the ultimate control and cash-flow ownership rights of the largest shareholder have effects on firm value in Turkish industrial firms or not. The study uses data of 153 publicly traded corporations by year-end 2006 from ISE-National Industrial Index. In the study using linear regression analysis it is found that firm value increases with the cash-flow ownership of the largest shareholder. This finding shows that in countries characterized by concentrated ownership structure, cash-flow ownership of the largest shareholder is an important corporate governance mechanism in alignment of conflict of interest between controlling and minority shareholders. The regression results do not support the expected negative relation between firm value and the difference between control and cash-flow ownership rights of the largest shareholder.