Kurumsal kaynak planlama paket programı SERP' in üretim modülü uygulaması; tekstil sektörü örneği
Enterprise resource planning package program
- Tez No: 261940
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT ÖZMIZRAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: ERP, SERP, ERP, SERP
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Günümüzde yaşanan gelişmeler ile birlikte giderek karmaşıklığı artan üretim, şirketyapıları ve zorlaşan rekabet koşulları, şirketler için daha verimli iş akışı, daha yüksekdüzeyde üretkenlik ve daha düşük maliyetle çalışmayı zorunlu hale getirmektedir.Şirketler, doğru kararlar verebilmek ve rekabet avantajı elde edebilmek için doğru bilgiyezamanında ulaşabilmelilerdir. Bunun içinde entegre hale getirilmiş bir işletme bilgisistemine ihtiyaç duyarlar.ERP (Kurumsal Kaynak Planlama) sistemi, işletmenin coğrafi olarak farklı bölgelerde(yurt içi ve dışı) bulunan fabrikalarının, bunların tedarikçi firmalarının ve dağıtımmerkezlerinin (depo) kaynaklarını eşgüdümlü olarak planlamasını sağlar. Bu çerçevedehangi müşteriye ait hangi siparişin hangi dağıtım merkezinden karşılanması veya hangifabrikada üretilmesi gerektiği, tüm fabrikaların malzeme ve hizmet ihtiyaçlarının neredenkarşılanmasının uygun olacağı fabrikaların elinde bulunan makine, malzeme, işgücü,enerji, bilgi vb. üretim dağıtım kaynaklarının nasıl eşgüdümlü ve ortaklaşa olarakkullanılabileceği belirlenmiş olabilmektedir. Diğer bir deyişle müşteriye ait siparişin enkısa sürede istenen kalite ve maliyette karşılanabilmesi için tüm bağlı işletmelerin,dağıtım, üretim ve tedarik kaynaklarının kapasite ve özellikleri aynı anda dikkatealınmaktadır.Çalışmanın ilk bölümünde bir ERP sisteminin genel esasları, özellikleri, faydaları,yöntemleri, karakteristikleri, tarihsel gelişimi, dünü, bugünü ve yarını hakkında teorikbilgiler sunulmuştur.İkinci ve üçüncü bölümde; ERP yazılım pazarına yeni adım atacak olan Şahinler Holdingfirmasının ERP paketi ile ilgili ayrıntılı bilgi verilmiştir. SERP (Sahinler ERP) Paketinintarihçesi modüler yapısı araştırılmıştır. Dördüncü ve son bölüm olan beşinci bölümde iseBilkont Dış Ticaret ve Tekstil'deki SERP Üretim sürecinin uygulaması incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
With production system and company structures getting more complicated, and thecompetition conditions becoming harder each day as a result of the latest developments,it became obligatory for companies to work with lesser expenses, better production rates,and more productive labour flow. Companies must be able to reach accurate informationin time, in order to make good decisions and to obtain advantage over their rivals. Forthis reason, they need an integrated business information system.The ERP system (Enterprise Resource Planning), manages to have planned in acoordinated manner, the sources of the factories of an enterprise, which are situated indifferent regions (both abroad and within the country), of its distribution centers (stocks)and of the companies that provide them. Within this frame, it is possible to determine bywhich distribution center orders belonging to a client should be supplied and in whichcountry they should be manufactured. Equally it can be organized from which resourcewill be supplied the material and service needs of all factories, and it can be decided onhow the machinery, materials, labour, energy, information, manufacturing anddistributing resources could be used collaboratively. In other words, for the order of thecustomer to be satisfied within the given time, and conforming to the required qualitylevel and expenses, the features and the capacity of all of the related enterprises'production, distribution and supplying resources are being taken into accountsimultaneously.In the first section of the work, theoretical information about the fundamental aspects,features, benefits, methods, characteristics and historical development of an ERP system,with its past, today and the future are presented. In the second and third sections, ampleinformation is given about the ERP package that will be used by Şahinler Holding whichhas just begun its journey into the ERP software market. The history, of the SERPPackage (Sahinler ERP) and its modular structure are examined. On the fourth and fifth(and final) section, the application of the SERP production process in Bilkont Dış Ticaretve Tekstil is looked into.