İlköğretim okullarının fiziksel yapılarına ilişkin öğrenci tutumları ve öğretmen memnuniyetlerinin değerlendirilmesi
Examination of student attitude and teacher satisfaction according to the physical conditions of elementary school buildings
- Tez No: 261985
- Danışmanlar: PROF. DR. SELAHATTİN TURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Fiziksel yapı, okul binası, öğrenci tutumu, öğretmen memnuniyeti, Physical conditions, school building, student attitude, teacher satisfaction
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu araştırmada ilköğretim okul binalarının fiziksel yapılarına ilişkin öğrenci tutumları ve öğretmen memnuniyetlerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Araştırma tarama deseni kullanılarak tasarlanmıştır. Araştırmanın evreni, 2009?2010 yılında Eskişehir ili merkezde yer alan 130 devlet ilköğretim okulundaki öğretmen ve öğrencilerden oluşmaktadır. Araştırmanın örneklemini random olarak seçilen 297 öğretmen ve 882 öğrenci oluşturmuştur. Araştırmanın verileri öğrencilerin tutumlarını ve öğretmenlerin memnuniyet düzeylerini belirlemek üzere tasarlanmış Okul Binası Tutum Envanteri ve Fiziksel Çevre Öğretmen Anketi ile elde edilmiştir. Elde edilen veriler, Mann Whitney-U ve Kruskal Wallis-H testleri kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmanın sonuçlarına göre, okul binalarının fiziksel yapılarına ilişkin sıcaklık, akustik, aydınlatma, iç hava kalitesi, yoğunluk, oyun alanı, temizlik, renk ve mobilya alt boyutlarında öğrencilerin iyi düzeyde tutum sergiledikleri ve öğretmenlerin yüksek düzeyde memnuniyete sahip oldukları bulgulanmıştır. Ayrıca, öğrenci cinsiyetleri, sınıf düzeyleri ve okul değişkenleri arasında anlamlı farklılık vardır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine student attitudes and teacher satisfaction according to the elementary school buildings physical conditions. The universe of research consists of 130 public elementary school teachers and students from Eskişehir in academic year 2009?2010. The sample of the study is 297 teachers and 882 students selected random way. The data were gathered through using ?Our School Building Attitude Inventory? and ?Teacher Opinionaire of Physical Environment? which were designed to identify student attitudes and teacher satisfaction. The data were analyzed by using Mann Whitney-U and Kruskal Wallis-H tests. The results suggest that students have above the avarage level attitudes according to the school building conditions and teacher satisfaction is more positive level in terms of some factors such as thermal comfort, noise, lighting, indoor air quality, density, playground, cleaning, color and furniture. Furthermore, there is a significant difference between students? gender and also their grade levels.