İsrail'in güvenlik politikaları ve uluslararası tepkiler
Israels security policies and international reactions
  1. Tez No: 262003
  2. Yazar: ABDALLATİF YADAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İDRİS BAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Filistin, İsrail, Güvenlik, Duvar, Tepki, Palestine, Israel, Security Measures, Wall, Reactions
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Polis Akademisi
  10. Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Güvenlik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
İsrail Devleti, kuruluşunu ilan ettiği 1948 yılından bugüne kadar kendisine karşı gelecek iç ve dış tehditlerden, işgal ettiği toprakları ve vatandaşlarını koruyabilmek için çeşitli güvenlik politikalarını uygulamaya çalışmaktadır. İsrail, saldırı politikalarına ek olarak güvenlik politikalarına da ağırlık vermeye başlamıştır. İsrail'in bu politikaları, Filistin halkının mağdur duruma düşmesine yol açmış, halk politikalarla ortaya çıkan koşulların zorluğu sebebiyle göç etmiş, yıllardır ikamet ettiği yerlerden ayrılmak zorunda kalmıştır.1967 Savaşı sonucunda İsrail'in Batı Şeria ve Gazze'yi işgal etmesi ve Filistinlilerin tam anlamıyla İsrail yetkisi altına girmesiyle, İsrail bu bölgelerde yaşayan Filistinlilerin üzerinde güvenlik tedbirleri uygulamaya başlamıştır. Filistinliler tarafından İsrail'in güvenlik tedbirlerine karşı bir dizi direniş hareketleri başlatılmıştır. II. İntifadaya gelince, İsrail için bu tür direniş eylemleri bu durum dayanılmaz bir hal aldı. Bunun üzerine İsrail, Batı Şeria bölgesinden başlayarak Filistin direniş eylemlerinden kendi vatandaşları ve işgal ettiği toprakları koruyabilmek bahanesiyle uzun bir duvar inşa etmeye başlamıştır. Bu duvarın tamamlaması ile birlikte Filistinliler için, Filistin'in içinde bulunduğu durum yaşanmaz bir hal almıştı ve şu an duvarın tamamlanmamasına rağmen Filistin halkına yönelik halen aşırı kısıtlamalar söz konusudur.Filistin ile İsrail arasında birçok anlaşma yapılmasına rağmen İsrail, diğer devletlerin ve uluslararası kuruluşların tepkilerine ve Birleşmiş Milletlerin ve Uluslararası Adalet Divanı Mahkemesi tarafından güvenlik tedbirlerinin durdurulması yönünde kararların verilmesine karşın halen mevcut politikalarını uygulamaya devam etmektedir.
Özet (Çeviri)
The State of Israel has been applying various security policies for protection of occupied lands and their citizens against outside and inside threats from declaration of Israel in 1948 untill nowadays. Israel have started to focus on security policies beside its attack policies. These policies have victimized Palestinian people, and the result of these policies have forced Palestinian people to migrate from their homeland.After 1967 war, Israel occupied West Bank and Gaza; as a result of this occupation, Israel got full control on Palestinians and started to implement security measures on Palestinians who live in occupied lands. Palestinians started resistance movements against these security measures. After II. Intifada, Israel became intolerant against these resistance movements. After these developments, Israel started to build discrimination wall. Although the construction of discrimination wall did not finished yet, its effects made Palestinian?s life intolerable and the wall put high restriction on their lives.Israel continues the application of security measures despite of many agreements done between Palestine and Israel, reactions of other states and international institutions and decisions of UN and International Court of Justice to stop these security measures.