7 Ekim 2023 Aksa Tufanının nedenleri ve bölgesel etkileri
The causes and regional effects of the Al-Aqsa Flood on October 7, 2023
  1. Tez No: 967051
  2. Yazar: BURAK ŞUATAMAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGÜR TÖR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Filistin, Aksa Tufanı, İsrail-Filistin Çatışması, Hamas, Uluslararası İlişkiler, Barış Süreci, Abluka, Orta Doğu, Palestine, Al-Aqsa Flood, Israeli-Palestinian Conflict, Hamas, International Relations, Peace Process, Blockade, Middle East
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler ve İstihbarat İncelemeleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
Bu çalışma, 7 Ekim 2023'te gerçekleşen saldırının ardından İsrail-Filistin çatışmasının yalnızca güncel bir güvenlik sorunu olarak değil, tarihsel olarak kökleşmiş bir yapısal kriz biçiminde yeniden şekillendiğini göstermektedir. Araştırma, söz konusu saldırının etkilerini, hem Filistin toplumunun siyasal ve sosyal yapıları hem de İsrail'in güvenlik eksenli yönetim stratejileri bağlamında değerlendirerek, çatışmanın dönüşümünü anlamaya yönelik çok boyutlu bir analiz sunmaktadır. Tezde, güvenlik politikalarının kimliksel ayrışmayı nasıl derinleştirdiği, meşruiyet krizlerinin hangi toplumsal gruplarda yoğunlaştığı ve siyasal temsilin hem ulusal hem uluslararası düzeyde nasıl işlevsiz hale geldiği incelenmiştir. Bu bağlamda, Filistin yönetimindeki parçalanma, toplumsal yabancılaşma ve uluslararası sistemdeki normatif çelişkiler özel olarak ele alınmıştır. Bölgesel tepkiler ve küresel güç dengeleri çerçevesinde, saldırı sonrasında ortaya çıkan diplomatik pozisyonlar değerlendirilmiş; aktörlerin güvenlik, ekonomi ve ideolojik çıkarlar üzerinden şekillenen politikaları analiz edilmiştir. Tez ayrıca, geleneksel arabuluculuk yaklaşımlarının ötesinde, yerel sivil inisiyatiflerin, hak temelli barış perspektiflerinin ve ortak yaşam projelerinin çatışma çözümünde nasıl bir rol oynayabileceğini ortaya koymaktadır. Araştırma, çatışmanın yalnızca devlet aktörleri üzerinden okunamayacağını; sivil toplum, kolektif hafıza ve temsil krizlerinin barış süreçleri üzerindeki belirleyiciliğini vurgulamaktadır. Elde edilen bulgular, kalıcı barışın yalnızca güvenliğe dayalı yaklaşımlarla değil, eşitlik, adalet ve aidiyet temelli bir toplumsal dönüşümle mümkün olabileceğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study demonstrates that, following the attack on October 7, 2023, the Israeli-Palestinian conflict has been reshaped not merely as a current security issue, but as a deeply rooted structural crisis with historical dimensions. The research presents a multidimensional analysis of the impact of the attack by examining the political and social structures of Palestinian society alongside Israel's security-oriented governance strategies, aiming to understand the transformation of the conflict. The thesis explores how security policies have deepened identity-based divisions, which societal groups are most affected by legitimacy crises, and how political representation has become dysfunctional both nationally and internationally. Within this context, it specifically addresses the fragmentation of the Palestinian administration, societal alienation, and the normative contradictions within the international system. Diplomatic positions that emerged after the attack are evaluated within the framework of regional reactions and global power dynamics; the study analyzes the policies of key actors shaped by concerns of security, economy, and ideology. Furthermore, the thesis reveals how local civil initiatives, rights-based peace perspectives, and shared life projects can play a role in conflict resolution—beyond traditional mediation approaches. The research emphasizes that the conflict cannot be fully understood through state actors alone; it highlights the decisive influence of civil society, collective memory, and the crisis of representation on peace processes. The findings demonstrate that lasting peace can only be achieved not through security-based approaches alone, but through a societal transformation grounded in equality, justice, and belonging.