Türkiye'deki otomotiv sektörü ve örnek bir talep tahmin çalışması
Automotive sector in Turkey and a demand forecasting analysis
- Tez No: 262121
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. ESRA ÖZTAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Otomotiv Sektörü, Talep Tahmin Analizi, Automotive Sector, Demand Forecasting Analysis
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu araştırmada Türkiye de ki Otomotiv Sektörünün, sektörel Analizi yapılmış ve Talep Tahmin Analizleri için veritabanı oluşturulmuştur. Araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır.Çalışma içerisinde kullanılan sektörel analiz verileri için ulusal (TÜİK) kaynaklardan faydalanılırken talep tahmin analizleri için oluşturulan veri tabanı için uluslararası kaynaklardan faydalanılmıştır. Bu araştırmada talep üzerinde etkili olduğu düşünülen ve gözlenen makroekonomik değişkenler model de girdi olarak kullanılmıştır. Model de tüm değişkenlerin kendi aralarında ilişkilerine yönelik analizler yapılarak geleceğe yönelik tahminler yapılmaktadır.Elde edilen sonuçlara bakıldığında; Otomobil talebinde en yüksek verilerin vergileri düşük olan araçlara ait olduğu, Türkiye Avrupa Birliği ülkeleri arasında binek araç talebi açısından ilk on da yer aldığı, piyasada 55 otomobil markası bulunduğu, otomobil talebi ile güven endeksi arasında anlamlı bir ilişki görülmüş, herhangi bir otokorelasyon ve trend gözlenmediğinden; mevsimselliğin etkisini ortadan kaldıran sin ve cos dönüşümleri , zaman değişkeni ile birlikte adımsal regresyona analizi modelleri hem hafif ticari hem de binek otomobil satışlarını; reel faiz, gsyih, enflasyon, güven endeksi bağımsız değişkenlerinden hangisinin etkilediği doğal logaritma açısından sadece güven endeksi anlamlı çıkmıştır.Talep tahmin analizlerinde kesin ve doğru öngörülerde bulunmanın oldukça zor olduğu açıktır. Özellikle otomotiv sektörü gibi iç ve dış dinamikler tarafından tetiklenen sektörler için doğru sonuçlar elde etmek çok kompleks bir mekanizma gerektirmektedir. Fakat konu üzerinde yapılacak çalışmalarda; suni endeksler kullanılarak ekonometrik deneysel modeller üzerinde çalışmalar yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this research, sectoral analyses of Automotive Sector in Turkey has been done and a data base was formed for Demand Forecasting Analysis. Survey model used in this model.In this research, while national sources were used for Sectoral Analysis data (Turkish Statistical Institute), international sources were used for Demand Forecasting Analysis database. In this research, macroeconomic variables and demographic features, that are thought to have effects on demand, were used as input in the model. In the model, predictions are made for future by analyzing the relationships between variables.Considering the results obtained; it was seen that the highest data in automotive demand belong to those vehicles with lowest tax, that Turkey ranks in the first ten European Union Member countries in terms of passenger car demand, that there are 55 automobile brands, and that there is a significant relationship between automobile demand and Confidence Index. As no autocorrelation and trend were observed; which of the variants among real interest, inflation and confidence independent variables have an effect on the sin and cos transformations that eliminate the effects of seasonal variations, stepwise regressional analysis models together with time variant for both light commercial vehicle and passenger automobile sales; only the Confidence Index turned out to be significant.It is obvious that it is very hard make predictions in Demand Forecasting Analyses. Especially for a sector like automotive, which is triggered by internal and external dynamics, it requires a complex mechanism to get accurate results. However, for the studies on this topic, it is recommended that studies be done on ecometric experimental models using artificial index.