Tükenmişlik sendromu ile mizaç ve karakter boyutları arasındaki ilişkiler
The relationships between burnout and temperament and character dimensions
  1. Tez No: 262141
  2. Yazar: NİZAMETTİN ŞAHİNOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALUK ARKAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Tükenmişlik Sendromu, Kişilik, Mizaç, Karakter, Burnout, Personality, Temperament, Character
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Bölümü
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışmanın amacı, öğretmenlerde tükenmişlik sendromunu etkileyen kişilik özelliklerini tanımlamaktır. Bunun için İzmir Konak Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı ilköğretim okullarında görev yapan 237 sınıf öğretmeni çalışmaya dahil edilmiştir. Katılımcılara Maslach Tükenmişlik Envanteri ve Mizaç ve karakter Envanteri uygulanmıştır. Duygusal tükenme, duyarsızlaşma ve kişisel başarı düşüklüğünün, zarardan kaçınma mizaç boyutu ile pozitif yönde; kendini yönetme ve işbirliği yapma karakter boyutları ile aralarında negatif yönlü bir ilişki bulunmuştur. Diğer bir sonuç yaş ve cinsiyetin duygusal tükenmeyi; mesleki kıdemin ise kişisel başarı düşüklüğünü yordamasıdır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to investigate the personality traits which affect to the teacher burnout. 237 primary school teachers that hinge on İzmir Konak district National Education Directionate enrolled in the study. Participant completed personal information survey and psychometric questionaires including the Maslach Burnout Inventory and Temperament and Character Inventory. As a result of this reseacrh, there was a significant relationship between the three dimensions of burnout and personality traits. It was found that there was positive moderate correlation between high harm avodiance and the three dimensions, and it was negative moderate correlation between self directedness, cooperationess and the three dimensions. Also finding indicated that emotional exhausstion; age and gender were significant predictors for emotional exhaustion while proffessional experience was significant predictor for personal accomplishment