Görsel iletişim aracı olarak afiş tasarımı: 2009 yılı yerel seçimlerinde İzmir Büyükşehir Belediye başkan adayı afiş tasarımlarının göstergebilimsel çözümlemesi
Poster design as an element of visual communication: The semiological analysis of the poster designs for 2009 local elections of İzmir Metropolitian Municipality mayor candidates
  1. Tez No: 262147
  2. Yazar: DENİZ IŞIK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞEBNEM SOYGÜDER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Sahne ve Görüntü Sanatları, Fine Arts, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Görsel İletişim, Afiş, Afiş Tasarımı, Siyasal Reklamcılık, Göstergebilimsel Çözümleme, Visual Communication, Poster, Poster Design, Political Advertisement, Semiological Analysis
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 201
Özet
Görsel iletişim aracı olan afiş konusunun ele alındığı tezde, 2009 yılı yerel seçimlerinde yer alan İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı afiş tasarımları göstergebilimsel çözümleme yöntemiyle incelenmektedir. Görsel ve yazılı kodları gösteren ve gösterilen, düzanlam ve yananlam açısından incelememize olanak sağlayan bu yöntem görünenin arkasında yatan anlamın ortaya çıkarılmasına olanak sağlamaktadır.Çalışmanın konusunu oluşturan afiş çağdaş grafik sanat yapıtlarındandır. Tezin ilk bölümünde görsel iletişimin tanımı yapılarak, öğeleri ve uygulama alanları açıklanmaktadır. Afiş sanatının tanımı ve tarihsel gelişimi belirtildikten sonra afiş türleri sergilendikleri mekânlar ve içerikleri açısından ele alınmaktadır. Biçimi ve içeriği açısından incelenen afiş tasarımında kullanılan teknikler belirtilmektedir.Seçim afişleri birer siyasal reklâm aracı olduğu için tezin ikinci bölümünde siyasal reklâmcılık konusu siyasal iletişim bağlamında açıklanmaktadır. Siyasî afişlerin amaçları belirtilerek, propaganda, savaş, savaş karşıtı ve seçim afişlerinin günümüze kadar nasıl kullanıldığı örneklerle anlatılmaktadır. Genel seçim ve yerel seçim afişleri siyasal iletişim kampanyalarının bir parçası olarak adayın tanınırlığını arttırmak, seçmenin aklında kalmasını sağlamak ve adayın görüşünü dile getirmek açısından tercih edilen görsel iletişim araçlarıdır.İlk bölümde değinilmiş olan afiş sanatının özelliklerinin tasarımlarda nasıl yer aldığı ve afişlerde hangi amaçla kullanıldığı tespit edilmeye çalışılmaktadır. Adayların afişlerinin tasarımları görsel göstergeler ve yazılı göstergeler açısından ele alınmıştır. Afiş fotoğraflarında adayların kendinden emin, güler yüzlü, halkın sorunlarını dinleyecek ve bunları çözebilecek ciddiyete sahip bir görünüm sergiledikleri görülmektedir. Sloganlarda bir önceki dönem iktidarda olan aday İzmir kenti ve halkı için çalıştığına vurgu yaparken, muhalefette olan adayların İzmir'in sorunlarını çözeceklerine dair çağrışımlar içeren ifadeler kullanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Within the study context, poster designs for 2009 local elections of Izmir Metropolitian Municipality Mayor Candidates are examined by semiological analysis. Semiological analysis helps us to find out the connotations by examining the visual and written codes.Poster is an element of visual communication and a contemporary graphic art. In the first part of the thesis, visual communication is defined and its elements and applications are described. Definition of poster art is given with its historical development. Poster types are discussed in terms of location and content. Also it is examined in terms of format and content including its design techniques.As an element of political advertising, election posters are studied in the second part of the thesis. Political advertising is also explained in the context of political communication. Specifying the purposes of political posters, propaganda, war, anti-war posters and election posters are explained with examples. General election and local election posters are studied in terms of the political campaign of the candidates.The design of the posters of the candidates in terms of visual and written codes are analysed in the third part of the thesis. The visual codes are analysed by the poster?s format while the written codes are analysed by its content.