Marka hakkına tecavüz halinde açılabilecek hukuk davaları
  1. Tez No: 262196
  2. Yazar: M. ÜZEYİR KARABIYIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. M. EMİN BİLGE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Marka, Marka Hukuku, Marka Hakkına Tecavüz, Hukuk Davası, Trademark, Trademark Law, Breach of Trademark, Civil Suit
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Bilindigi üzere marka, bir isletmenin mal ve hizmetlerini bir baska isletmeninmal ve hizmetlerinden ayırt etmek amacıyla kullanılan isarettir. Malın satımında enönemli rolü oynayan marka bu özelliginden dolayı ticari hayatın vazgeçilmezleriarasında yer alır. Markanın sahip oldugu güç marka üzerinde hak sahibi olmayanlarıcezbetmekte ve bu durum da marka hakkı ihlallerine neden olmaktadır.Marka hakkına tecavüz teskil eden fiiller 556 sayılı Kanun HükmündeKararnamenin 9. ve 61. maddelerinde belirtilmistir. Ne var ki, Anayasa Mahkemesi adıgeçen maddelerin bazı bentlerini 03.01.2008 tarihli kararıyla iptal etmistir. Söz konusuAnayasa Mahkemesi kararı çalısmamızda ayrıntılı olarak incelenmis ve karara birtakımelestiriler getirilmistir. Ayrıca, marka hukukunun rekabet hukukunun bir kolu oldugudüsüncesinden hareketle iptal kararından sonra olusan boslugun kısmen de olsadoldurulabilmesi için Türk Ticaret Kanununun haksız rekabete iliskin hükümlerininiptal edilen bentlerle ilgili olarak uygulanması gerektigi yönünde çalısmamızda görüsbeyan edilmistir.İnternet kullanımının bas döndürücü bir hızla artması e-ticaret kavramınıgündeme getirmis ve ticari iliskilerin önemli bir bölümü internet üzerinden kontroledilir hale gelmistir. Konuyla ilgili olarak, markanın internet alan adı olarakkullanılması hususuna çalısmamızda yer verilmistir.Marka hakkına tecavüz halinde ileri sürülebilecek hukuki talepler veaçılabilecek hukuk davaları ile birlikte bu davaları görülecegi görevli ve yetkilimahkemeler çalısmamızda ayrıntılı olarak incelenmistir.556 sayılı Kanun Hükmünde Kararname artık ihtiyaca cevap veremez durumagelmistir. Üzerinde çalısılmakta olan Markalar Kanunu Tasarısı taslagının eksikliklergiderilip bir an önce yasalasması gereklidir.
Özet (Çeviri)
As is known, trademark is symbol which uses for differentiating productsand services of an enterprise from others. Trademark, which is also playing vital role insales, is one of indispensible factors in trade life due to its aforesaid feature. Power oftrademark attracts persons who have no any right with regard to it and this situationgenerally causes breaches of right to trademark.Actions, which are deemed as breach of right to trademark, are prescribed inarticle 9 and 61 of Decree Law no.551. However, Constitutional Court has overruledsome clauses of these articles on 03.01.2008. In this thesis, decision of ConstitutionalCourt were scrutinized and subjected to some critics. Additionally, having regard to factthat trademark law is branch of trade law, we have concluded that rules of unfaircompetition of Turkish Trade Law can be also applicable for trademark cases in order tocover legal hole to some extent.Dizzying increase in use of the internet has introduced electronic trade and itturns out that most of trade transactions are being controlled in the internet.Accordingly, this thesis deals with using of trademark in form of internet domain nameas well.Further to above, the thesis also deals with legal demands which may be putforward and legal actions which may be brought in case of breach of right to trademark,as well as which courts would handle such legal actions.It is obvious that Decree Law no.551 cannot satisfy needs of today anymore.Accordingly, draft of“Trademark Code”in progress must be enacted as soon aspossible.