İlköğretim çağındaki üstün yetenekli öğrencilerle normal gelişim gösteren öğrencilerin liderlik becerilerinin karşılaştırılması(Kırşehir ili örneği )
The comparing of leadership skills of primary school age gifted students and primary school age students who demonstrate normal development (Kırşehir case)
  1. Tez No: 262230
  2. Yazar: AYDIN GÜNEŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLEK ERBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İlköğretim, Üstün Yetenekli Öğrenciler, Normal Gelişim Gösteren Öğrenciler, Liderlik Becerileri, Primary School, Gifted Students, Normal Development Demonstrate Students, Leadershıp Skılls
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Günümüzde, ekonomik, politik, sosyal alanda yaşanan hızlı değişmeler, toplumda en çok çocukları ve gençleri etkilemektedir. Hızlı değişim içinde, değişimi yönetebilen, her alanda etkili liderlere gereksinim vardır. Liderlik beceri eğitimi, üstün yetenekli öğrencilerin eğitiminde de önemli bir konu olmaya devam etmektedir, çünkü liderlik becerisinin kazanılmasında, zeka oldukça önemli bir kavramdır. Akademik eğitime verilen önem, liderlik eğitimine de verilmeli, öğretmenler öğrencilerin liderlik becerilerini geliştirmeye yönelik çalışmaları her geçen gün artırmalıdır. Bu çalışmada, Roets'un ?Liderlik Değerlendirme Ölçeği? kullanılarak, ilköğretim çağındaki üstün yetenekli öğrenciler ile normal gelişim gösteren öğrencilerin liderlik becerileri karşılaştırılmıştır.Bu çalışma, Kırşehir İl Merkezi ile Kaman İlçe Merkezindeki Milli Eğitim Müdürlüklerine bağlı ilköğretim okulları ile üstün yetenekli öğrencilere eğitim veren Bilim ve Sanat Merkezlerindeki yaşları 10 ile 12 arasında değişen öğrencilerle yürütülmüştür. Bu çalışmada her deneğe kendini değerlendirme şeklinde hazırlanan 26 maddeden oluşan beş seçenekli ?Likert? tipi hazırlanan Roets Liderlik Değerlendirme Ölçeği uygulanmıştır.Bu çalışmanın bulguları, üstün yetenekli öğrencilerin liderlik beceri düzeylerinin, normal gelişim gösteren öğrencilerden yüksek olduğunu göstermektedir. Araştırmada iki grubun liderlik becerileri, yaş, sınıf düzeyleri ve akademik başarı durumlarıyla da karşılaştırılmış, sonuç üstün yetenekli öğrencilerin lehine anlamlı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Today, rapid changes in economical, political and social field have the greatest impact on children and youngsters. In this rapid change, effective leaders in every fields that can manage change is needed. Leadership skills training still remains to be an important issue about education of gifted students. Because, the acquiring the leadership skills, intelligence is a very significant factor. The leadership skills training should be seen as important as well as academic training and teachers should icrease the amount of study for developing leadership skills of their students step by step.In this study, level of leadership skills were compared between primary school age gifted students and other primary school age students who are showing normal development by using ?Roets Rating Scale for Leadership.?The study was conducted with students ages ranging from 10 to 12 in primary schools in central district of Kırşehir and Science and Art Centers that provide education for gifted students. Roets Rating Scale for Leadership which contains 26 items and prepared as a five likert type scale was given every single sample.The study results reveal that the level of leadership skills of gifted students are more higher than other students who showing normal development. Also leadership skills of both participants were compared according to leadership skills, age, level of grade and academic achievement and results were found as significant in favor of gifted students.