Türkiye'de yaşayan sığınmacı ve mültecilerin entegrasyonunda yaşanan sorunlar ve Avrupa Birliği uygulamaları bağlamında çözüm önerileri
The integration problems faced by refugees and asylum-seekers residing in Turkey and the resolution of problems in the context of EU practices
  1. Tez No: 262248
  2. Yazar: MUSTAFA TEKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ÖZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Public Administration, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Entegrasyon, Mülteci, Sığınmacı, Avrupa Birliği, Finlandiya, Integration, Refugee, Asylum-Seeker, European Union, Finland
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Polis Akademisi
  10. Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Güvenlik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
Tekin, Mustafa, (2009), Türkiye'de Yaşayan Sığınmacı ve Mültecilerin Entegrasyonunda Yaşanan Sorunlar ve Avrupa Birliği Uygulamaları Bağlamında Çözüm Önerileri, Yüksek Lisans Tezi, Danışman: Doç. Dr. Mehmet ÖZCAN, 156 sayfa.Bulunduğu coğrafyanın da tesiriyle Türkiye, geçmişte olduğu gibi günümüzde de iltica ve sığınma alanında ciddi sorunlarla karşılaşmaktadır. Topraklarında sayıları gittikçe artan mülteci ve sığınmacı sayısına paralel olarak ülkemizde yaşanan sorunlar da artarak devam etmektedir. Sorunların başında şüphesiz yurtlarını terk etmek zorunda kalan bu insanların Türk toplumuna uyum sağlayamaması, statü alamamaları ve ülkemizde bulundukları süre içerisinde en temel insani haklara erişememeleri gelmektedir.Halihazırda Türk sığınma ve iltica sisteminde uygulanmakta olan etkin bir entegrasyon politikası ve etkin yasal düzenlemeler yoktur. Her ne kadar bir entegrasyon sisteminin kurulması Avrupa Birliği müktesebatının üstlenilmesine ilişkin hükümetçe onaylanan 2003 tarihli ?Ulusal Program? sonrası 2005 tarihinde yürürlüğe konulan İltica ve Göç Ulusal Eylem Planında yer alsa da, bu alanda somut adımlar atmaya ihtiyaç duyulmaktadır.Eylem planının bir neticesi olarak da İçişleri Bakanlığı'nca iltica ve göç alanında yaşanan eksikliklere ve uyumlaştırma faaliyetlerine yönelik pek çok proje yürütülmeye başlanmıştır.Bu çalışmada, Türkiye'de yaşayan sığınmacı ve mültecilerin entegrasyon sorununa kaynaklık teşkil eden hususlar, AB'nin iltica ve göçe yaklaşımı, entegrasyona ilişkin uygulamaları ve Finlandiya özelinde entegrasyon modeli ile Türkiye'de yürütülen AB projelerinin ülkemizde yaşanan entegrasyon sorununa olan olumlu katkısı ele alınacak ve sorunların çözümüne yönelik öneriler sunulacaktır.
Özet (Çeviri)
Tekin, Mustafa, (2009), THE INTEGRATION PROBLEMS FACED BY REFUGEES AND ASYLUM-SEEKERS RESIDING IN TURKEY AND THE RESOLUTION OF PROBLEMS IN THE CONTEXT OF EU PRACTICES, MA Dissertation, Supervisor: A.P. Dr. Mehmet Özcan, 156 pages.Turkey is, as it has always been, faced with serious problems in the field of asylum augmented by its geographical location. In parallel with the increasing number of asylum-seekers and refugees within its borders, related problems still prevail with increased impact. The notable of these problems as observed among these people that have had to leave their homelands are the failure to adapt to the Turkish society, failure to be granted a status and inability to access the most basic human rights during their stay in Turkey.In the current situation, Turkey lacks an effective integration policy and active legal regulations in effect for the Turkish asylum system. Even though the establishment of an integration system has been included in the Asylum and Migration National Action Plan that was put into effect in 2005 following the ?National Program? dated 2003, there is an emerging need for concrete steps in this field.Therefore, as a result of the Action Plan, the Ministry of Interior has initiated numerous projects for the rectification of existing shortcomings in the field of asylum and migration and for the implementation of harmonization-oriented activities.This study will address the origins of the integration problem experienced by asylum-seekers and refugees living in Turkey, the EU approach to asylum and migration and integration practices and, in the light of the integration model specifically implemented by Finland, the positive contribution of these projects implemented by Turkey in the course of its membership to the European Union to the solution of the integration problem currently observed in our country.