Adlî soruşturmada polis-suç mağduru ilişkisi
Police-crime victim relation in criminal investigation
- Tez No: 262249
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ŞAFAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Law, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Suç Mağduru, Polis, İkincil Mağduriyet, Görüşme, Teşhis, Crime Victim, Police, Secondary Victimisation, Interview, Line-Up
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Polis Akademisi
- Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Suç Araştırmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Adlî soruşturmaların en önemli unsurlarından biri olan suç mağdurları, devleti tüm suçların mağduru olarak gören ceza hukuku anlayışı tarafından ihmâl edilmiştir. Bunun bir sonucu olarak da ceza yargılamasında suç mağdurları bir ihbarcı konumunda kalmışlar, mağdurların ceza yargılamasından beklentileri gözardı edilmiştir. Ceza yargılaması sistemi organlarının suç mağdurlarına karşı olumsuz davranışları da mağdurlarda ikincil mağduriyetin oluşmasına sebebiyet verir.Suç mağdurlarının, ceza yargılaması sürecinde, destek ve anlayış bekledikleri, şikâyete gelerek mağduriyetlerini ifade ettikleri ilk birim çoğu kez polis birimleridir. Bu nedenle polis, ceza yargılaması sürecinin başlangıç noktası konumundadır. O mercilerin bu özelliği nedeniyle ikincil mağduriyetin önlenmesi ve suç mağdurlarının adlî soruşturmaya daha etkin ve gönüllü katılımlarının sağlanabilmesi açısından polis-suç mağduru ilişkisinin ne şekilde tesis edildiği daha da önem kazanır. Polis-suç mağduru ilişkisinin büyük bir bölümü görüşme şeklinde geçer. Bazı soruşturmalarda ise görüşmeyle beraber teşhis işlemleri de yer alır.Araştırmamızda, etkili bir polis-suç mağduru ilişkisi kurulabilmesi açısından görüşmede ve teşhislerde polisin davranış şeklinin nasıl olması gerektiği incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
As one of the most important component of criminal investigation, crime victims have been neglected by the approach that the state is seen as victim of all crimes in the criminal law. As a result of that, crime victims have been in the position of an informant and the expectations of the victim have been ignored in the criminal trial. However, the negative behaviors of the agents of criminal justice system cause secondary victimization of crime victims.The police is commonly the first unit in criminal justice system where the crime victims expect support and understanding from the police officials, express grievances to complain. Therefore, the police is the starting point of the criminal trial process. Because of this feature of the police, to prevent secondary victimization and to ensure more efficient and volunteer participation of crime victims to criminal investigation, it is even more important how the relationship between police and crime victims is established. A big part of the relationship between police and crime victims is in interviews. Some investigations also include line-ups with interviews.In this study, it was examined how the police should behavior to manage an effective police-crime victims relationship established in terms of interviews and line-ups.