Büyük Ortadoğu Projesi: Gelişimi ve savaşları
Major Middle East Project: Development and wars
- Tez No: 262264
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET OKYAYUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Genişleme Stratejileri, Irak Cephesi, Afganistan, Irak, Enlargement strategies, Iraq front, Afghanistan, Iraq
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ufuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bölümü
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Amerika Dış Politikası üzerine hazırlanmış olan bu tez çalışmasında, Amerika Birleşik Devletleri'nin uğramış olduğu 11 Eylül 2001 saldırılarının ardından uygulamaya koyduğu Büyük Ortadoğu Projesi'nin 2001 ? 2008 yılları arasındaki gelişimleri ve uygulanma aşamaları anlatılmaya çalışılmıştır.Bilindiği üzere Büyük Ortadoğu Projesi, dünyanın enerji kaynakları olarak en zengin bölgesidir. Bu açıdan bakıldığında Ortadoğu bölgesinde kurulacak bir hâkimiyetin anlamı dünyaya hâkim olmak demektir. Büyük Ortadoğu Projesi ve daha sonra Genişletilmiş Ortadoğu Projesi, Türkiye'yi de içine alan, ancak değiştirmek istediği temel unsur İslam dini olan bir Projedir. Bu anlamda, projenin ABD'deki özellikle son dönemde aktif hale gelen ve Neo ? Con'lar olarak isimlendirilen Yeni ? Muhafazakârlar tarafından hazırlanmış olması, Proje'nin bir Hıristiyanlık ve İslam çatışması projesi olma tezini doğrular niteliktedir.Tezde, işte bu dünyanın en zengin coğrafyası olarak tabir edilebilecek bir bölgesinde, 25'ten daha fazla devletin kaderini değiştirmeyi planlayan bu proje, bu anlamda 21. yüzyılı bir milat yapabilecek nitelikte bir projedir.İşte bu nedenle bu projenin hazırlanmasında sadece Türk bilim insanlarının görüş ve düşüncelerine yer verilmemiş, yabancı yazarların da bu uluslararası proje hakkındaki çeşitli görüş ve yorumlarına da yer verilmeye çalışılmıştır.Tezin hazırlanışında, Kaynaklar kısmında adı geçen yazarlardan ve yine adı geçen eserlerden yararlanılmıştır. Tez, bu kaynakların özetlerinin yanı sıra buradaki yazarların bu yazılarının yorumlanması şeklinde oluşturulmuştur.Bu tezin hazırlanışında Tez Danışmanım Doç. Dr. Sayın Mehmet Okyayuz Hoca'mın yardımları ve yönlendirmeleri hayati derecede önemli bir kaynak ve rehber olmuştur. Bu açıdan öncelikle Sayın Tez Danışmanımın kendileri olmak üzere, bana yardımlarını esirgememiş olan bütün diğer hocalarıma teşekkürlerimi sunarım.
Özet (Çeviri)
In this thesis study which was prepared for American Foreign Policy, the improvements and implementation phases of Major Middle East Project, which was put in force after 11 September 2001 attacks on United States of America, in between 2001 and 2008, were tried to be explained.As is known, Major Middle East Project, is the richest region of the world for energy sources. When considered from this point of view, the meaning of achieving a dominance in the region of Middle East will mean dominance all around the world. The Major Middle East Project and then Extended Middle East Project is a project including Turkey but the main factor it wants to be changed is the religion of Islam. In This sense; the preparation of the project by the ones known as Neo ? Cons who are to become active in the recent period, has the attribute to be corroborative for he thesis stating that the Project is a Christian and the Islamic conflict project.In thesis, this project which is planning to change the destiny of more than 25 countries in a region where can be expressed as the richest geography of this world, has the speciality to maket he 21st century a milestone in this sense.For his reason; not only the opinions and ideas of Turkish scientists but also various opinions and comments of foreign writers about this international project, were tried to be placed in the preparation of this project.The aforesaid writers and again aforesaid works in the References section, were used for the preparation of thesis. Thesis was composed of the abstracts from those referances and the interpretation of the articles belonging to the aforesaid writers.The assistance and guidance of my Thesis Advisor Oc . Prof. Dr. Mehmet Okyayuz consistuted a vitally important source and guide for the preparation of this thesis. In this respect; I would like to express my thanks to my Thesis Advisor and first and then all of my other instructors who assisted me in this sense.