Alandakilerin bakış açısıyla Türk kamu yönetiminde iç denetim
Internal auditing in Turkish public administration from the perspective of practitioners
  1. Tez No: 262296
  2. Yazar: MUSTAFA DEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATMA ÜLKÜ SELÇUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Internal Audit, Internal Auditor, Public Administration, Act, Interview
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atılım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 333
Özet
Türk kamu yönetimine uluslararası standartlara sahip bir anlayışla, kamu idarelerinin çalışmalarına değer katmak ve geliştirmek amacıyla kaynakların etkililik, ekonomiklik ve verimlilik esaslarına göre yönetilip yönetilmediğini değerlendirme ve üst yöneticiye danışmanlık hizmeti sunma öngörüsüyle Avrupa Birliğine uyum sürecinde 2003 tarihinde çıkarılan 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile iç denetim sistemi getirilmiştir. Getirilen iç denetim sisteminin kamu kurumlarına ne tür bir katkı sağladığı, geleneksel denetim anlayışından hangi yönleriyle ayrıldığı, 2010 yılı itibariyle iç denetimin geldiği nokta ve iç denetçilerin kamu idarelerinde karşılaştıkları sorunlar ve çözüm önerileri tezin ana konusudur. Alandakilerin bakış açılarıyla bu konuları araştırmak üzere hazırlanan bu çalışmada, literatür taramasının yanında iç denetçiler ve bu alanda yetkili olan üst düzey yöneticilerle derinlemesine mülakatlar yapılmış, Türk kamu yönetiminde iç denetim uygulaması farklı yönleriyle irdelenmiştir.Anahtar Sözcükler1.İç Denetim2.İç Denetçi3.Kamu Yönetimi4.5018 sayılı Kanun5.Mülakat
Özet (Çeviri)
Internal auditing system was introduced by the Public Financial Management and Control Act of 5018 issued in 2003 in the process of adaptation to the European Union, with the purpose of providing guidance to top management, and improving and adding value to the activities of the public administrations by evaluating whether the resources are managed in conformity with effectiveness, economy and efficiency. The subject matter of this thesis is concerned with the contribution of internal auditing to public institutions, its distinguishing features from traditional inspection, its current state in 2010, and the problems the internal auditors have experienced along with the solutions proposed in public administration. This research has been conducted to examine these issues from the perspective of the practitioners of internal auditing. Literature review is followed by in-depth interviews with internal auditors and competent senior executives in a way to investigate internal auditing in Turkish public administration thoroughly.